015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Gambia

Gambia

Na ngadef, hallo en welkom in ‘the smiling coast of Africa’! Misschien wel het kleinste land van Afrika, maar zeker de minste vakantie! Ontdek de tropische stranden, oprechte gastvrijheid en de culturele pracht van Afrika. Heerlijk zonnen op het strand, relaxen met een cocktail in jouw hand, Gambia is een tropisch vakantieparadijs. Van november tot en met mei kan je genieten van deze zonovergoten vakantiebestemming.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Als je reist naar Gambia, dan heb je een geldig Belgisch paspoort of Belgische identiteitskaart nodig die bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Verder moet je zien dat het paspoort nog minstens 1 lege visumpagina heeft. Indien je een andere nationaliteit dan de Belgische of Nederlandse hebt, contacteer je best het consulaat of de ambassade van Gambia.

Een visum is niet vereist wanneer je de Belgische of Nederlandse nationaliteit hebt. In het vliegtuig krijg je een aankomstkaart die je volledig ingevuld bij de aankomst in Gambia moet afgeven aan de douane.

Voor Gambia zijn er geen inentingen verplicht, maar het wordt sterk aangeraden je te laten vaccineren tegen Gele koorts, DTP en Hepatitis A. Bovendien komt er in Gambia Malaria voor, dus is het verstandig om ook anti-malariapillen mee te nemen. Voor meer informatie raadpleeg je best je huisarts, de website van Wanda of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Beste reisperiode

Als je naar Gambia wilt reizen, dan doe je dit het beste in de overgangsperiode tussen het natte en het droge seizoen. Er is dan weinig neerslag en de zon schijnt de hele dag door. Tijdens de overgangsperiode bloeit de prachtige flora en fauna van Gambia. De neerslag neemt toe in de lente en dan komt het land tot leven. De beste reistijd voor Gambia is dus van november tot en met april. Van november tot midden mei kan je dus je regenjas thuis laten en je verrekijker meenemen, want deze droge topmaanden vallen samen met de grote vogeltrek. De natte maanden juni tot en met oktober kan je beter laten vliegen.

Geldzaken

Op Gambia betaal je met de Gambiaanse dalasi (GMD). Geld wisselen kan bij officiële wisselkantoren en banken. De wisselkantoren moeten een Forex licentie hebben, die zichtbaar moet uithangen. Geld wisselen is ook in hotels toegestaan. Bij geldautomaten kan je enkel met je kredietkaart geld afhalen. Hieraan zijn ook hoge kosten verbonden. We raden je daarom aan om best voldoende cash geld mee te nemen. Geld opnemen met je gewone bankkaart is zeer moeilijk in Gambia. Er zijn slechts enkele automaten, en deze accepteren alleen Visakaarten.

We raden het aan om voor Gambia ook zeker een reserve in alternatieve valuta mee te nemen zoals Euro’s of Amerikaanse dollars. Deze kan je bijna overal inwisselen en zijn dus een goede back-up. Let er wel op dat Amerikaanse dollars met een jaartal van voor 2006 vrijwel niet meer worden geaccepteerd. Let er wel op dat je maximaal 9 000 Amerikaanse dollars of de tegenwaarde daarvan in andere valuta’s mag uitvoeren. Daarnaast is het niet toegestaan om meer dan 75 Gambiaanse dalasi mee het land uit te nemen.

Verder is het heel gebruikelijk om fooien te geven in Gambia. Vooral in restaurants, bars en hotels wordt dit vaak gedaan. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Gambiaanse dalasi gelijk aan 0,014 Euro. Omgekeerd is 1 Euro gelijk aan 69,94 Gambiaanse dalasi.

Wat kost een reis naar Gambia?

Over het algemeen is Gambia niet duur, tenzij je blijft hangen in de Senegambia Strip. Dit is een toeristisch gebied waardoor het een stuk duurder is dan de rest van het land. Een biertje kost zo bijvoorbeeld ongeveer 1,75 euro en vanaf 5 euro kan je al een goede maaltijd hebben. In de hotels en lodges zullen de prijzen wel iets hoger liggen. Hoe meer je naar het binnenland gaat, of eet en drinkt in kleine, lokale zaakjes, dan dalen de prijzen een fors stuk.

Hoe lang duurt een vlucht naar Gambia?

Een rechtstreekse vlucht van België naar Gambia duurt ongeveer 6 uur. Indien je een vlucht met een tussenlanding hebt, doe je er uiteraard langer over.

Tijdsverschil met Gambia

In Gambia is het in onze winter een uur vroeger en in onze zomer twee uur vroeger dan in België.

Welke taal spreekt men in Gambia?

De officiële taal in Gambia is Engels, maar de belangrijkste taal voor de Gambianen is Mandinka. Het Wolof (belangrijkste taal in Senegal) wordt ook vaak gesproken, en het Frans.

Hoe boek ik een reis naar Gambia?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 hotels

Kalimba Beach Resort ****

 • Moderne kamers met Afrikaanse touch
 • Direct aan het zandstrand
 • Internationale en lokale gerechten
 • Adults Only: min. leeftijd 16 jaar

 

Balafon Beach Resort ****

 • Modern resort in Afrikaanse stijl
 • Direct aan het zandstrand
 • Op loofafstand van Kololi
 • Adults Only: min. leeftijd 16 jaar

Swiss Boutique Hotel ****

 • Gezellig boetiekhotel
 • Direct aan het strand
 • 100% eco hotel op zonne-energie
 • Adults Only: min. leeftijd 16 jaar

Top 3 excursies

De top 3 van de beste attracties in Gambia volgens TripAdvisor.

Kunta Kinteh Island

Ook wel James Island genoemd, is het eiland Kunta Kinteh is een werelderfgoedlocatie in Gambia. De plaats is met name belangrijk vanwege haar getuigenis van de slavernij, als verzamelpunt van slaven totdat slavernij was afgeschaft.
Het eiland dat uitmond in de Gambiarivier, mag zeker niet ontbreken op jouw vakantie in het prachtige Gambia

Bijilo Forest Park

Het Bijilo Forest Park is een natuurpark aan de Atlantische Oceaan in Gambia. Vanwege de toegankelijkheid van het park is het één van de meest bezochte bezienswaardigheid in het land. 

Het park met bijnaam ‘Monkey Town’, heeft zijn naam dan ook niet gestolen. In het park leven diverse soorten apen, zoals de Rode Colobus apen (Franje-aap), de Green Monkey en de Campbell Mona Monkey. De laatste twee zijn bij ons ook wel bekend als de groene meerkat en de Campbell meerkat. Op honderdvijftig meter van de ingang vind je de meeste apen. De apen zijn de mensen gewend en komen vaak dichtbij in de hoop op een gratis hapje. Officieel is het beleid de dieren niet te voeren, maar van de gidsen zelf kan je zakjes pinda’s kopen

River Gambia National Park

Het River Gambia National Park werd opgericht in 1978 en bestaat uit vijf kleine eilandjes, de Baboon Islands. Het park ligt op zo’n 270 kilometer van Banjul en bestaat uit verschillende vegetatietypes, gaande van mangroves, baobabs, palmbomen en vijgbomen.

Af en toe kan je in het water wel eens nijlpaarden spotten. Op de Baboon Islands werd in 1979 een project opgericht om chimpansees die uit gevangenschap werden gered op te vangen, het Chimpanzee Rehabilitation Project.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat