015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Ontdek het bloemeneiland van Portugal

Het Reishuis»Nieuws»Ontdek het bloemeneiland van Portugal

Ga op vakantie naar Madeira, hét bloemeneiland van Portugal!

Het subtropische eiland waar het eeuwig lente lijkt, zo wordt Madeira ook wel omschreven. Dit prachtige bloemeneiland ligt op ongeveer 4 uur vliegen vanaf België. Ga op vakantie naar Madeira en stap als het ware een andere wereld binnen! Laat bovendien je zintuigen genieten, waar bloemen de hoofdrol spelen.

Madeira in kaart gebracht

Naast het Afrikaanse continent, ter hoogte van Marokko en ongeveer 850 kilometer zuidwest gelegen van Portugal, ligt Madeira. Madeira bestaat uit een archipel van vier eilanden, omringd door de oceaan. De andere eilanden zijn, Porto Santo, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens. Aangezien het hoofdeiland van Madeira één eilandje is, kan je gemakkelijk alles rustig ontdekken tijdens je vakantie op Madeira.

Wist je dat twee derde van het eiland bestaat uit beschermd natuurgebied?

Must sees in Madeira

Funchal

De hoofdstad (en grootste stad) van Madeira, is Funchal. Deze stad is omgeven door groene heuvels, wijngaarden en de Atlantische Oceaan. Deze prachtige stad is genoemd naar de venkelplant die er aan overvloed groeide toen de stad net werd ontdekt. Het populairste deel van de stad, is het oude stadsdeel in de buurt van de haven. Daar ligt de Zona Velha (oude stad in het Portugees). In deze toeristische wijk kan je terecht bij allerlei restaurants en souvenirshops. Op het einde van deze wijk kom je terecht bij het gele fort; Sao Tiago, dat je kan bezoeken. Ben je een fan van streetart? Loop dan zeker door de Rua de Santa Maria, waar je kan genieten van mooi beschilderde voordeuren. Verder vind je ook de indrukwekkende kathedraal Sé do Funchal terug in deze stad. Dit is trouwens ook één van de oudste bouwwerken op Madeira, en dateert uit de 15de eeuw.

Een andere must do van Funchal, is het Monte-paleis. Hiervoor neem je de kabelbaan naar de wijk Monte, waar je door de botanische tuin, Jardim Botânico da Madeira van het paleis kan lopen. Na je bezoek aan dit paleis, kan je met de lokale mandenslee weer naar beneden gaan. Hiervoor stap je in een soort rieten mand die op ski’s staat. Onder begeleiding van een bestuurder glijd je de berg helemaal af naar het centrum van de hoofdstad. Echt een unieke ervaring om te doen!

Hou je van markten? Dan ben je bij de Mercado dos Lavradores alvast op de juiste plaats! Deze prachtige kleurrijke markt is echt een bezoekje waard. Op deze markt kan je allerlei soorten exotisch fruit proeven. Deze markt valt perfect te combineren met een stadswandeling door de Avenida do Mar. Langs deze mooie boulevard, kan je aangenaam wandelen onder de palmbomen.

Wist je trouwens dat de voetballer Christiano Ronaldo een held is op Madeira? Hij is namelijk de bekendste inwoner van Madeira en daar is de bevolking heel trots op! Je kan ook een bezoek brengen aan het museum CR7 Museu van deze voetballer.

Zwem in de vulkanische baden van Porto Moniz

In het noordwesten van het eiland ligt het stadje Porto Moniz. Deze plaats is vooral bekend voor de natuurlijke zwembaden tussen de zwarte lavarotsen. Deze ‘natuurlijke zwembaden’ zijn gevuld met zeewater en zijn erg populair bij zowel de lokale bevolking als de toeristen.

Madeira

Madeira

Grotten van São Vicente

Ben je een natuurliefhebber? Dan zijn de grotten van São Vicente zeker iets voor jou! Deze grotten, gelegen in het noorden van Madeira, zijn ongeveer 500 000 jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. In deze grot vind je daar nog diverse sporen van terug. Deze grotten behoren tot het grootste grottenstelsel van Madeira. Je kan de grotten bezoeken onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Langs poeltjes van lava en ophopingen loop je door de tunnels. Op vele plekken zie je waar de lava gestroomd heeft. Overal zie je prachtige stalagmieten, stalactieten en watervallen. De tocht door deze fascinerende grot duurt ongeveer een half uur. De hele vallei rondom deze plaats is een combinatie van veel kleuren en groen bij elkaar.

Santana en de traditionele huisjes

Één van Madeira’s bekendste dorpjes ligt in het heuvelachtige noorden. Dit komt vooral door de Palheiros, de typisch blauw met rood en witte traditionele huisjes. Deze huisjes zijn gebouwd in de vorm van een driehoek en hebben een rieten dak. De kleine huisjes worden tegenwoordig gebruikt als souvenirshops. Deze voormalige boerenwoningen is alleen te bewonderen in het charmante Santana. Doordat Santana gelegen is op een klif, zorgt dit voor prachtige beelden. Een adembenemende uitstap is een rit met de kabelbaan Teleférico da Rocha do Navio. Helemaal bovenaan ligt het land van de boeren met wijngaarden en bananenplantages. Naast de kabelbaan kan je ook wandelen over een pad langs de klif.

Dolfijn- en walvisspotten

Ben jij een dierenliefhebber? Dan hebben wij goed nieuws! Rond het eiland Madeira is er namelijk veel leven in de zee te vinden. Zo zijn er veel verschillende soorten dolfijnen en walvissen. Daarnaast vind je er ook schildpadden en zeehonden. De leefomstandigheden voor walvissen en dolfijnen op Madeira zijn ideaal, dit door de diepe wateren vlakbij de kust. Sommige walvissoorten zwemmen het hele jaar door in de buurt van het eiland. Andere walvissoorten gebruiken de omgeving rondom het eiland dan weer als tijdelijk onderkomen. De boottochten die vertrekken vanuit de haven van Funchal, combineren soms het walvis- en dolfijnenspotten met een bezoek aan de onbewoonde eilanden Ilhéu da Cal en Ilhéu de Feroo. Hier kan je ook snorkelen.

Met een beetje geluk zwemmen er zelfs schildpadden met je mee!

Madeira

Madeira

Madeira

Gastronomie op Madeira

Veel gerechten van Madeira krijgen een tropisch tintje doordat er veel lokaal fruit in wordt verwerkt. Een echte aanrader is zo bijvoorbeeld de Espada com Banana. Dit is een lekker visgerecht met banaan en passievrucht.

Ook qua drankjes kom je zeker niets tekort op Madeira. Zo is de Poncha een sterk aperitiefje van rum, suikerriet, citroen en honing. De Nikita kent dan weer een aparte combinatie van ingrediënten zoals ananassap, vanille-ijs, bier en witte wijn met suiker en kokos. Wie het liever houdt bij een ‘wijntje’, kan dé wijn Madeira (of in het Nederlands: madera) bestellen. Deze lokaal geproduceerde, versterkte wijn staat vaak op de dessertkaart. Madeira is met een alcoholpercentage van 16 % tot 18 % steviger dan gewone wijn.

Madeira

Maderia

Madeira

 

En dit is nog maar een tipje van de sluier! Ontdek het prachtige eiland Madeira samen met Het Reishuis.

 

Heb je graag hulp bij jouw keuze?

Neem gerust contact met ons op of spring eens binnen in onze reiskantoren te Antwerpen of Mechelen.


     

     

    Proceed Booking