
Mongolië
Veelgestelde vragen Mongolië
Onderstaande details zijn zoals gekend op het moment van publicatie.
Gelieve ons te contacteren voor de meest actuele gegevens!
Nee, België heeft geen ambassade in Mongolië. De Belgische ambassade in China, Beijing, is geaccrediteerd voor Mongolië.
Onderstaande info is geldig voor personen met de Belgische nationaliteit.
- Een geldig paspoort, dat nog tenminste zes maanden geldig is, te rekenen vanaf de dag van vertrek uit Mongolië.
- Er is geen visum vereist voor een toeristisch verblijf tot 30 dagen.
- Voor een langer verblijf en/of een verblijf van niet toeristische aard, moet men wel een visum aanvragen! Dit kan bij de ambassade van Mongolië.
Voor elke andere nationaliteit is het belangrijk desbetreffende ambassade/consulaat te contacteren voor de juiste formaliteiten.
Mongolië hanteert twee tijdzones. Het is dus belangrijk om even na te gaan in welke tijdzone jouw reisbestemming zich bevindt.
- Het grootste deel van Mongolië, inclusief Ulaanbaatar, bevindt zich in de tijdzone UTC +8.
- Het westen van Mongolië, zoals de provincie Bayan-Ölgii, bevindt zich in de tijdzone UTC +7.
De officiële valuta van Mongolië is de Mongoolse tugrik (MNT).
- Contant geld
Contant geld wordt nog overal geaccepteerd. Het is verstandig om altijd contant geld bij je te hebben, vooral tijdens reizen naar meer afgelegen regio's.
- Kredietkaarten
In Ulaanbaatar en toeristische gebieden worden creditcards zoals Visa en Mastercard geaccepteerd in hotels, grotere restaurants en winkels. Geldautomaten zijn beschikbaar in steden, maar ze zijn schaars in landelijke gebieden.
Bij het betalen en geld afhalen met een kaart moet je echter rekening houden met mogelijke buitenlandse transactiekosten die de bank in rekening kan brengen.
Mongolië is over het algemeen een veilig land om te bezoeken. Criminaliteit tegen toeristen komt zelden voor, maar zoals altijd is het belangrijk de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen.
In landelijke gebieden is het belangrijk om voorbereid te zijn op uitdagende weersomstandigheden en afgelegen locaties. Houd ook rekening met beperkte medische voorzieningen en bereikbaarheid.
Gebruik gezond verstand en volg lokaal advies.
In Ulaanbaatar is er een uitgebreid netwerk van bussen en minibussen. Het openbaar vervoer buiten de stad is beperkt, vooral naar afgelegen gebieden.
Veel reizigers maken gebruik van georganiseerde tours of huren een auto met chauffeur om het platteland te verkennen, aangezien de infrastructuur in rurale gebieden beperkt kan zijn.
Engels wordt in toeristische sectoren steeds vaker gesproken, vooral in Ulaanbaatar, hotels, restaurants en door gidsen.
Buiten de hoofdstad is kennis van Engels echter beperkt, men spreekt er vooral Mongools. Basiscommunicatie kan een uitdaging zijn in de meer afgelegen gebieden.
De beste reistijd voor Mongolië is van juni tot en met september. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen aangenamer, variërend van gemiddeld 23 tot 28 graden Celsius, en is de natuur op haar best. Dit is tevens de periode met de meeste uren zon per dag, wat ideaal is voor buitenactiviteiten zoals het verkennen van de steppe en woestijnen, of het bezoeken van traditionele festivals zoals Naadam in juli.
In juni, juli en augustus valt er wel meer neerslag, maar deze is meestal van korte duur en wordt afgewisseld met veel zonnige dagen. De lente en herfst (mei en september) zijn ook mooie tijden om te reizen, met koelere temperaturen en minder toeristen, maar de nachten kunnen fris zijn.
Het winterseizoen wordt over het algemeen afgeraden vanwege extreme kou, met temperaturen die dalen tot -30 graden Celsius in januari en februari