Beklim de Kilimanjaro: Treed in de voetsporen van 'De Rugzak'!

Beklim de Kilimanjaro: Treed in de voetsporen van 'De Rugzak'!

Beklim de Kilimanjaro: Treed in de voetsporen van 'De Rugzak'!

Bestemmingsinfo

Sinds 26 december 2024 neemt het televisieprogramma De Rugzak je mee op een adembenemend avontuur waarin acht bekende Vlamingen de ultieme uitdaging aangaan: de Kilimanjaro beklimmen. Terwijl ze zichzelf fysiek en mentaal overtreffen, ontdekken ze de unieke pracht van Afrika’s hoogste berg. Geïnspireerd door deze indrukwekkende expeditie? Wij helpen je graag om zelf deze iconische berg te trotseren!

In samenwerking met onze partner Live to Travel bieden we zorgvuldig samengestelde Kilimanjaro-trekkingprogramma's aan. Of je nu een ervaren bergbeklimmer bent of een ambitieuze beginner, we hebben een reis die perfect aansluit bij jouw niveau en wensen. Ontdek de magie van de Kilimanjaro, de omliggende savannes, en de unieke flora en fauna van Tanzania. Klaar voor een onvergetelijke ervaring?

De Kilimanjaro is met zijn 5.895m niet alleen de hoogste berg van Afrika maar bovendien de hoogste vrijstaande berg ter wereld. Geen wonder dat het bereiken van de top op zoveel mensen hun bucketlist staat. Maar hoe begin je hier eigenlijk aan? Lees verder en ontdek hoe jouw droom om de Kilimanjaro te beklimmen werkelijkheid wordt!

 

Kies de juiste route.

Er zijn 7 routes naar de top, elk met hun eigen kenmerken. Het is dus heel belangrijk dat u de route kiest die het best overeenstemt met uw verwachtingen en fysieke conditie:

  • Machame Route : 5 tot 7 dagen - 62km. De helft van de klimmers neemt deze route, ook gekend als de "Whiskey" route. Zowel de kampeerplaatsen als de route kunnen heel druk zijn tijdens het hoogseizoen.

  • Marangu Route : 5 tot 6 dagen - 72km. De oudste en na Machame de meest populaire route. 40% van de klimmers neemt deze route, die ook de “Coca-Cola” route wordt genoemd.  Dit is de gemakkelijkste route naar de top en is bovendien de enigste waar u kan slapen in hutten gedurende de volledige tocht.

  • Rongai Route6 tot 7 dagen - 73km. Heel rustige route die als enige de Kilimanjaro benadert vanuit het noorden. Tijdens het regenseizoen krijgt deze flank ook veel minder water.

  • Lemosho Route6 tot 8 dagen - 70km. Een van de beste routes om te acclimatiseren. Net als de Rongai Route is dit een heel rustige route met indrukwekkende landschappen. Deze route is minder aan te raden tijdens het regenseizoen.

  • Shira Route : 6 tot 7 dagen - 56km. Enkel geschikt voor wiens lichaam al aangepast is aan de hoogte. Deze tocht begint immers op 3.600 meter hoogte. U bereikt het startpunt na een spectaculaire autorit.

  • Noordelijk Circuit : 9 tot 10 dagen - 98km. De nieuwste en bovendien langste route, waardoor het ook het hoogste slaagpercentage heeft. Door zijn lengte is het ook de duurste tocht.

  • Umbwe Route : 5 tot 7 dagen - 53km. De moeilijkste route die enkel geschikt is voor ervaren trekkers.

 

 

Wanneer is de beste periode om te klimmen?

  • Januari & februari : De beste maanden om te klimmen. Het is relatief warm en er is een goede zichtbaarheid. Nadeel: het kan heel druk zijn op de populairste routes.
  • Maart tot mei : Regenseizoen. Er bevinden zich weinig mensen op de berg en de routes zijn heel modderig. Er ligt ook veel sneeuw op de top.
  • Juni : Overgangsperiode. Er heerst beperkte zichtbaarheid en het is koud. Dit is de start van het klimseizoen.
  • Juli tot oktober : De drukste maanden van het jaar. Het is droog en relatief koud, maar er is een goede zichtbaarheid.
  • November : Kort regenseizoen. Er valt weinig regen, maar er zijn ook weinig bezoekers, wat deze maand één van onze favorieten maakt.
  • December : Drukke maand omwille van de vakantie. Het korte regenseizoen duurt soms tot in december.

 

Voor wie?

Iedereen met een normale fysieke conditie kan de Kilimanjaro te beklimmen. Eigenlijk is "klimmen" niet het correcte woord, want het lijkt meer op een lange wandeling bergop. Gemiddeld wandelt u 7 uur per dag, behalve op de dag wanneer u naar de top gaat. Ook alle leeftijden zijn toegelaten. Zo was de jongste deelnemer 7 jaar, de oudste 93.

Ongeacht de fysieke toestand blijft voor de meeste mensen de hoogte de grootste uitdaging. Sommige mensen krijgen immers hoogteziekte en indien deze ernstig is, is de enigste optie afdalen. Gelukkig zijn er tegenwoordig geneesmiddelen als Diamox die helpen tegen hoogteziekte.

 

Wat neem ik mee?

De klim begint op 2.000 meter in een subtropisch klimaat en eindigt op bijna 6.000 meter in vriestemperaturen, dus shorts en t-shirts, maar ook een ski-jas en thermisch ondergoed komen van pas. Gedurende de tocht draagt u enkel een lichte rugzak met spullen die u tijdens de dag nodig hebt (water, zonnecrème, snacks, etc.). Uw hoofdbagage wordt gedragen door lokale dragers. Hou er wel rekening mee dat die maximum 15 kg mag wegen zodat de dragers van uw bagage niet bezwijken onder het gewicht.

Bij reservering krijgt u een uitgebreide lijst met wat u moet inpakken. Gelukkig hoeft u niet alles mee te nemen op het vliegtuig. Ter plaatse kan u heel degelijk materiaal huren, gaande van slaapzakken tot ski-jassen. Alle overtollige bagage, zoals die flashy zwembroek voor Zanzibar, kan u veilig achterlaten in het hotel in Moshi waar het na de tocht wordt opgepikt.

 

 

Wat eten en drinken we?

Naast de gids is de kok de belangrijkste persoon van uw expeditie. Alle eten wordt naar boven gedragen en alle afval naar beneden. Naast eten is drinken uiterst belangrijk tijdens deze tocht. Dagelijks moet u minimum 5 liter water drinken. Geen paniek, er zijn ook waterdragers! ’s Ochtends begint de dag met een energierijk ontbijt: havermoutpap, pannenkoeken, eieren met toast en vers fruit. Lunch bestaat steeds uit drie gangen en begint altijd met een verse soep gevolgd door heerlijke en soms verrassende gerechten zoals kip met frietjes of pizza. Diner bestaat meestal uit rijst of pasta met vis of vlees.

 

Is het veilig?

Gedurende de volledig trekking wordt u begeleid door gediplomeerde, ervaren gidsen die u er dagelijks op wijzen dat u “pole pole” moet wandelen. Elke avond wordt iedereen medisch gescreend waarbij vooral gekeken wordt naar uw zuurstofsaturatie en lichaamstemperatuur. Bij elke expeditie worden er zuurstofflessen meegenomen en moest het echt fout lopen, kan een helikopter u evacueren.

 

Maak er een combi van!

Nu u er toch bent, kan u deze unieke “once in a lifetime” ervaring best combineren met een safari of een uitrustvakantie in Zanzibar. Of waarom niet beide. YOLO! :)

Een vraag voor ons?