Chris op studiereis naar Curaçao

Chris op studiereis naar Curaçao

Chris op studiereis naar Curaçao

Studiereizen Reisverslagen Bestemmingsinfo

Onze reisconsulent Chris kreeg onlangs de kans om een memorabele studiereis naar Curaçao te ondernemen. Van 7 tot 11 november 2023 deed Chris heel wat ervaringen op in dit eiland. In feite was het voor hem eerder een hernieuwde kennismaking, aangezien hij er al eerder was geweest als reisbegeleider in Venezuela, ongeveer 20 jaar geleden. Tijdens de studiereis is het Chris opgevallen hoe innemend, om niet te zeggen hoe betoverend, dit eilandje wel kan zijn. Curaçao is qua grootte vergelijkbaar met Zakynthos in Griekenland, oftewel ietwat kleiner dan Phuket in Thailand. Curaçao is met andere woorden vrij klein, maar met een opvallend ruime diversiteit aan zowel cultuurhistorische als landschappelijke bezienswaardigheden.

Daarom zou onze collega Chris met een haast niet te onderdrukken opwinding graag het een en ander willen delen van zijn belevenissen op het grootste eiland van de Nederlandse Benedenwindse eilanden.

 

 
Over Curaçao

Om te beginnen is de culturele rijkdom van Curaçao, rekening houdend met de beperkte oppervlakte en de ligging in de Caraïben, onder andere op architecturaal vlak, zachtjes gezegd opzienbarend. Zo vind je er allerlei façades in 17de-eeuwse Haarlemse stijl, maar dan geschilderd in pasteltinten en omringd door wuivende palmbomen. Dit heeft iets bevreemdends, maar tegelijkertijd versterkt deze combinatie van Noord-Europese bouwstijlen en een zuiver tropische natuurlijke omgeving alleen maar het reeds exotisch karakter van de bestemming. Het is geen toeval dat het historisch centrum van de hoofdstad Willemstad ondertussen al meer dan 25 jaar terug te vinden is op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

 

 
Verschillende invloeden en culturen

Verder is er ook op culinair, etnisch en linguïstisch vlak een mooie mengelmoes van invloeden waar te nemen, zoals typisch Afrikaanse groenten die men eet met bitterballen en frikandellen (en opvallend goed klaargemaakte frieten) in combinatie met overheerlijke currygerechten en letterlijk “fingerlicking good” gebarbecuede vleeswaren en zeevruchten. Verder zal je op Curaçao in contact komen met zowel hotelreceptiemedewerkers met een volledig Kaukasisch uiterlijk als baliebedienden met inheemse- of Afrikaanse gezichtskenmerken en lichaamsbouw, en uiteraard ook tal van gemengde afkomsten. Dé voertaal bij uitstek, het Papiaments, kan op zijn eentje al symbool staan voor veelzijdigheid. Deze taal bevat voornamelijk Afrikaanse en Portugese elementen, maar tegelijkertijd ook Spaanse, Nederlandse, Franse en andere “Dushi” en “Masha Danki” zijn woorden om te onthouden en gebruiken.

 

 
De natuur van Curaçao

Naast de verschillende invloeden en culturen die Curaçao te bieden heeft, hebben we het nog niet gehad over het landschappelijk schoon dat het eiland ook nog te bieden heeft. Machtige bergketens en watervallen van wolkenkrabberhoogte mogen we er niet verwachten, maar wel een overwegend vlak binnenland, in een tropisch savanneklimaat met voornamelijk droogtebestendige plantensoorten (zoals veel cactussen, Aloë vera, agave enzovoort). Verder vind je op Curaçao ook hier en daar enkele kalkstenen plateaus (die in bepaalde gevallen doen denken aan een mini-tafelberg) en zoutpannen, een rotsachtige kustlijn en natuurlijk ook nog dé landschappelijke troef bij uitstek van de bestemming: tientallen stranden. Het ene strand is al pittoresker en meer mediageniek dan het andere.

Zoals je dus kan lezen, is het niet zo evident om treffend én beknopt in woorden samen te vatten hoe fotogeniek of “instagrammable” deze ‘natuurlijke bezienswaardigheden’ zijn, vooral in combinatie met de schakeringen groen en blauw die je op het zeewater terugvindt (weliswaar met de juiste hoeveelheid zonlicht, met een gepaste lichtinval en vanuit een goedgekozen standpunt). De woorden “adembenemend mooi” en “hoogst indrukwekkend” hebben Chris en zijn reisgezelschap in ieder geval meermaals, en op verschillende dagen letterlijk zo uitgesproken.

Daarnaast is de noordelijke kustlijn doorgaans te rotsachtig voor een ontspannen strandverblijf, en potentieel levensgevaarlijk bij het benaderen van de rand, maar fotogeniek is het nog steeds wel (genre opstuivend waterschuim bij het het beuken van woeste golven op koraalrotsen). Vooral in het zuiden van het eiland ben je op de ideale plek voor een prentbriefkaartwaardige paradijselijke strandbeleving. Zo wordt de kustlijn van het noordwesten tot het diepe zuiden gekenmerkt door tientallen, doorgaans eerder afgelegen baaitjes/ inhammen met daarin een idyllisch uitziend strand in de meeste gevallen gevuld met stukjes koraal en heldergekleurd zand. Hoewel de stukjes koraal de stranden wat minder voetzoolvriendelijk maken, staat hier tegenover dat juist dankzij de aanwezigheid van die koralen, het water meestal helderder is dan op veel andere locaties in de Caraïben en dat er meer dierlijk zeeleven valt waar te nemen bij het zwemmen en snorkelen. Dit is dus ideaal als je een echte waterrat bent! Met wat geluk kom je zelfs een paar zeeschildpadden tegen (de keuze van het strand is hierbij wel van cruciaal belang).

 

 
Gastronomie

Wist je dat Curaçao naast een mix van culturen en een prachtige natuur ook nog enkele geweldige gastronomische troeven te bieden heeft? Bezoek zeker de drijvende markt van Curaçao om van enkele lekkernijen te proeven! Sinds de Venezolaanse vissers tegenwoordig terug zijn, na een tijdje afwezig te zijn geweest, is het zeker ook een hele beleving om de (mini-)drijvende markt, die zij met hun vissersboten vormen, te bezoeken. Zowat naast deze drijvende markt gelegen, heb je dan ook ineens de grootste (en boeiendste) overdekte lokale markt van het eiland. Deze markt, en de onmiddellijke omgeving, is één van de meest toegankelijke plekken waar je volop de authentieke lokale cultuur kunt beleven. Deze markt heeft niet enkel souvenirkraampjes (met doorgaans lagere prijzen dan elders), maar ook lokale eetkraampjesverkopers van exotisch fruit en overheerlijke “batidos“, uitbaters van winkeltjes waar de lokale bevolking zelf naartoe gaat etc. Ook tijdens de vluchten van Amsterdam naar Curaçao kan je bij Corendon Airlines genieten van heerlijke Caribische gerechten. Deze gerechten zijn samengesteld door Justin Niesen, chef-kok van restaurant Mondi. De Caribische maaltijden aan boord maken de vluchtervaring compleet. Zo begint je vakantie naar Curaçao dus eigenlijk al aan boord van het vliegtuig!

 

 
Curaçao, een bestemming die je zeker eens moet beleven!

Wist je dat de naam van het eiland is afgeleid van het Portugese woord “coraçao”, wat ‘hart‘ betekent? Kort samengevat, is Curaçao een aan te bevelen bestemming voor zowel ontspanning als culturele verrijkinggastronomische uitstapjes en boeiende ontdekkingstochtjes!

Een vraag voor ons?