Internationaal rijbewijs nodig?

Internationaal rijbewijs nodig?

Internationaal rijbewijs nodig?

Reistips

Plant u binnenkort een autoreis of wil u een voertuig huren in het buitenland? Ga dan zeker na of u geen internationaal rijbewijs nodig hebt.

 

 

Iedereen die een motorvoertuig van een bepaalde categorie bestuurt, moet houder zijn van een rijbewijs.

Binnen de Europese unie wordt het Belgische rijbewijs (oud model) en het Europese rijbewijs erkend.
Belgische rijbewijzen afgeleverd tussen 01/10/1998 en 30/04/2013 zijn geldig tot 19/01/2033. Zorg ervoor dat de foto op uw rijbewijs herkenbaar blijft.

 

Sinds 07/07/2010 wordt in België geleidelijk aan een nieuw model van Europese rijbewijzen ingevoerd in bankkaartformaat en met een geldigheidsduur van 10 jaar.

 
Wat is een internationaal rijbewijs?

Het internationaal rijbewijs heeft geen wettelijke waarde en vervangt uw nationaal rijbewijs dus niet. Het is geldig voor een periode van drie jaar vanaf de datum van afgifte. Is uw nationaal rijbewijs korter geldig, dan geldt ook deze termijn voor uw internationaal rijbewijs.

 
Waarom een internationaal rijbewijs aanvragen?

Voor reizen naar landen buiten de Europese Unie is over het algemeen aangeraden om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dit document kan een grote hulp zijn in een aantal situaties, waaronder :

  • Politiecontroles : Bij een wegcontrole kan een internationaal rijbewijs de communicatie vergemakkelijken. Vooral in een land waar de taal een obstakel vormt, kan de agent meteen vaststellen dat u gemachtigd bent om te rijden.

  • Huurwagens : Veel verhuurbedrijven vereisen een internationaal rijbewijs om een voertuig te kunnen huren, omdat het een duidelijke garantie biedt dat u in staat bent om te rijden, in overeenstemming met de internationaal erkende rijbewijscategorieën.

  • Verkeersongevallen : Bij een ongeval kunnen de lokale autoriteiten en verzekeringsmaatschappijen aan de hand van een internationaal rijbewijs snel de nodige gegevens controleren, wat administatieve procedures of verzekeringsclaims kan versnellen.

 

Let op :

  • Als u wordt aangehouden, moet u uw internationaal rijbewijs altijd kunnen laten zien samen met uw nationaal/Europees rijbewijs. Het internationaal rijbewijs bevestigt de geldigheid van uw nationaal/Europees rijbewijs.

  • Hebt u de Belgische nationaliteit dan kunt u in België niet rijden met alleen een internationaal rijbewijs op zak. In dat geval hebt u nog steeds een Belgisch rijbewijs nodig.
 
Hoe kan ik een internationaal rijbewijs verkrijgen?

Het internationaal rijbewijs kunt u aanvragen via de gemeentediensten van uw woonplaats. Wanneer u een internationaal rijbewijs aanvraagt, heeft u volgende documenten nodig :

  • Een recente pasfoto
  • Uw identiteitskaart
  • Uw geldig Belgisch rijbewijs

De prijs van het rijbewijs hangt af van de gemeente waar het wordt afgeleverd. Houd er rekening mee dat het over het algemeen enkele dagen duurt voor u uw rijbewijs in ontvangst kunt nemen.

 
Wat moet u doen als uw internationaal rijbewijs verloren, gestolen of verlopen is?

In dat geval kunt u een nieuw exemplaar aanvragen bij uw gemeente, zoals hierboven uitgelegd. Let op : als u in het buitenland bent, kan het Belgisch consulaat u geen duplicaat van uw rijbewijs of een nieuw internationaal rijbewijs bezorgen.

 
Een aantal tips :
  • Bent u in het bezit van een Belgisch rijbewijs (oud model)? Hoewel het Belgisch rijbewijs (oud model, met stempel van de voertuigcategorie) geldig is in alle EU-landen is het raadzaam om een Europees rijbewijs (recent model) aan te vragen als je met de wagen naar een Europees land reist of er een voertuig wilt besturen. Dit is vooral het geval als u een (zeer) oude foto op uw rijbewijs hebt, of als u een voertuig in het buitenland wilt huren.

  • Kreeg u een boete in een buurland? Zelfs als u in het bezit bent van een geldig rijbewijs, kunt u via de gemeentediensten een echtheidsverklaring van uw Belgisch nationaal rijbewijs aanvragen om bij de betwisting van de boete te voegen.

  • Reist u buiten de Europese Unie (bv. Rusland, Afrika, Azië,...)? We raden u aan om u tijdig te informeren of een internationaal rijbewijs vereist is. Ook al is het niet officieel verplicht, het is altijd veiliger (en soms zelfs noodzakelijk) om over een internationaal rijbewijs te beschikken voor deze bestemmingen. De ambassade of de toeristische dienst van het betreffende land en uw reisbureau kunnen u vertellen welke documenten u nodig hebt.

  • Verschillende landen vereisen dat buitenlandse bestuurders een internationaal rijbewijs kunnen voorleggen, waaronder: Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Tsjechische Republiek,  Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Polen, Slowakije, Slovenië, Spanje.
    Deze lijst is echter niet volledig en de regelgeving is onderhevig aan wijzigingen. Daarom is het raadzaam om voor vertrek de meest recente rijbewijsvereisten te controleren bij de relevante autoriteiten of bij de ambassade van het land van bestemming.

  • Een internationaal rijbewijs is niet geldig in China. Als u daar zelf achter het stuur wilt zitten, hebt u een Chinees rijbewijs nodig, een tijdelijk rijbewijs voor de duur van uw verblijf of een permanent rijbewijs als u in het land woont.

  • Als u een auto huurt in het buitenland, zorg er dan bovendien voor dat u goed verzekerd bent. De verhuur omvat normaal gesproken altijd een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid, maar er zijn ook optionele waarborgen, afhankelijk van uw behoeften. Informeer u vooraf en vergelijk de aanbiedingen en voorwaarden van de verschillende verhuurbedrijven. Via onze partner SunnyCars bent u zeker dat u ruim voldoend verzekerd bent!

  • Gaat u op reis met uw eigen wagen? Vergeet uw verzekeringskaart (de vroegere groene kaart) niet.
 
Handige link : 

https://www.belgium.be/nl/mobiliteit/rijbewijs/categorieen/internationaal_rijbewijs

 

Bron : Europ Assistance

Een vraag voor ons?