015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Cambodja

Cambodja

Welkom in Cambodja, het land van duizenden tempels en een van de kleinste landen in Azië. Cambodja is het land van het Cardamomgebergte, wild groeiende bossen, de brede Mekong-rivier en de verborgen watervallen. Verder kenmerkt het land zich ook door de heftige geschiedenis (denk hierbij maar aan de Killing Fields in Phnom Penh), maar ook door de enorme tempelcomplexen die er door het Angkor-rijk werden gebouwd.

Verder heeft Cambodja ontelbare bezienswaardigheden. Zo kan je vanaf het stadje Stun Treng of het eilandje Koh Dait een tocht maken over de Mekong-rivier en zoetwaterdolfijnen spotten bij Kratie. Hou je liever van meer avontuur? Zwem dan in de vulkanische kraters in de provincie Ratanikiri en wandel met olifanten door de Mondulkiri provincie. In het Kirirom National Park kan je dan weer vleesetende planten bewonderen. Het schiereiland Chroy Chung Va is ideaal om even tot rust te komen. Ook in het zuiden in Sihanoukville of op het exclusieve eiland Song Saa kan je genieten van een rustige en deugddoende strandvakantie.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor reizen naar Cambodja heb je een internationaal paspoort nodig dat bij de terugkomst van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Verder heb je ook een visum nodig. Je kan ervoor kiezen om vooraf je visum te regelen of ter plekke een visa on arrival te kopen. Indien je een andere nationaliteit hebt dan de Belgische of Nederlandse, contacteer je best vooraf de Cambodjaanse ambassade.

Indien je graag vooraf je visum aanvraagt, is het belangrijk dit zeker minstens vier weken voor afreis aan te schaffen en in orde te brengen. Dit visum kan je bij de Cambodjaanse ambassade in Brussel aanvragen (kostprijs is ongeveer 30 euro) of online via de visumcentrale. Het e-visum kost ongeveer 36 USD en is 3 maanden geldig.

Indien je graag een visa on arrival koopt, dan kan je dit ter plaatse opvragen bij de vliegvelden van Siem Reap en Phnom Penh, als je met het vliegtuig naar Cambodja reist. Het visum kost ongeveer 30 USD en is geldig voor een periode van 30 dagen. Naast dit bedrag heb je ook nog een geldige pasfoto nodig (formaat van 35 mm bij 45 mm en een recht vooraanzicht van de reiziger).

Indien je reist met minderjarige kinderen, is het binnen de Schengenzone aangeraden een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) met een toestemmingsformulier mee te nemen. Indien je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied, heb je ook nog een vaccinatiebewijs tegen gele koorts nodig.

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor Cambodja is van half oktober tot en met maart. Dit is het drogere seizoen, wanneer de temperaturen nog niet te hoog zijn. In de maand april kunnen de temperaturen vaak oplopen tot boven de 40 graden. Het groene seizoen, ofwel het regenseizoen, valt van half juni tot half oktober. Dit is een nat seizoen, maar tegelijk is het er ook minder stoffig en zijn er meer vruchten. Het landschap heeft dan een mooie diepgroene kleur en in deze periode is er volop water in de watervallen en rivieren. In deze periode blijft de temperatuur overdag meestal rond de 24 graden Celsius schommelen. ’s Avonds kan het dan weer koeler zijn.

Geldzaken

De Cambodjaanse munteenheid is de Riel (KHR). De laatste jaren is Cambodja een dollareconomie geworden. Voor toeristen worden bedragen vaak afgerond op hele dollars. Op toeristische plaatsen en in de steden kan je overal met dollars betalen, maar op het platteland en de lokale markten is de Riel de belangrijkste munt. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Cambodjaanse riel gelijk aan 0,00022 Euro (omgekeerd is 1 Euro gelijk aan 4513,85 Cambodjaanse riel).

In Phnom Penh, Siem Reap en Battambang staan pinautomaten, voornamelijk op de luchthavens en bij banken in het centrum. Kijk hierbij wel of je bankpas beschikt over het Cirrus, Maestro of Visa logo. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld hebt wanneer je naar het platteland, de jungle of het eiland Koh Rong Samloem reist. Enkel in de grote hotels, restaurants en bij de duurdere souvenirshops worden credit cards geaccepteerd. Bij het gebruik van dit soort kaarten betaal je minstens 2 % commissie. Let er verder ook op dat je de instellingen van je kaart voor je vertrek instelt naar ‘wereld’.

Hoeveel kost een reis naar Cambodja?

Voor persoonlijke uitgaven in Cambodja kan je ongeveer rekenen op een budget van 200 euro per persoon en per week voor eten, drinken, fooien, entreegelden en kleine souvenirs. Uiteraard is dit een schatting van het bedrag en kan dit per persoon nog variëren. Fooien worden in Cambodja zeer gewaardeerd. De richtlijn hiervoor is meestal ongeveer 5 tot 10 % van de rekening in een restaurant.

Voor een georganiseerde rondreis van ongeveer drie weken betaal je meestal tussen de 1 500 en 2 500 euro per persoon. Dit is uiteraard afhankelijk van de reisperiode en de reiswensen.

Welke taal spreekt men in Cambodja?

In Cambodja spreekt men Khmer (ភាសាខ្មែរ Phéasa Khmér) of Cambodjaans. Verder is er ook een grote groep mensen die Vietnamees en Chinees spreekt. Op sommige grotere plaatsen kan je ook met Engels of Frans terecht. Het is echter een groot teken van respect voor de Cambodjanen als je zelfs maar probeert (al is het maar weinig) om iets in het Khmer te zeggen.

Hoe boek ik een reis naar Cambodja?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Cambodja

De top 3 van de beste attracties in Cambodja.

Angkor Wat

Bezoek de mysterieuze tempels van Angkor die overblijfselen zijn van een verdwenen beschaving. Angkor Wat betekent ‘heilige tempelstad’ in het Khmer of Cambodjaans. Deze hindoeïstische tempels worden beschouwd als een architectonisch wonder. Van de 9de tot de 15de eeuw was dit tempelcomplex het centrum van het Khmer-rijk. In de eeuwen nadien werd het complex enkel nog bewoond door een groepje monniken en kreeg de natuur vrij spel. Pas in 1900 werden deze heiligdommen herontdekt door Franse ontdekkingsreizigers en kreeg de Ankor wereldwijde beroemdheid. Sinds 1992 staat deze bezienswaardigheid op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Phnom Penh

Bezoek Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja die ook wel de ‘Parel van Azië’ wordt genoemd. Deze stad staat vol met rijkdommen uit de Khmer-periode en overblijfselen van de Franse kolonisten. Met haar vele tuktuk’s, toeterende motoren en straten vol marktkooplui, is dit een echte Aziatische miljoenenstad. Daarnaast is Phnom Penh ook een stad van tegenstellingen. Zo worden de drukke straten afgewisseld met de rust op de binnenplaatsen van de prachtige tempels.

Killing Fields

Een reis naar Cambodja is avontuurlijk, niet alleen door de afgelegen plaatsen, maar ook omdat dit land veertig jaar geleden helemaal ontoegankelijk was voor toeristen. Tussen 1975 en 1979 speelde zich in Cambodja namelijk een verschrikkelijke burgeroorlog af. De slachtoffers waren Cambodjanen die niet in het totalitaire agrarische systeem van de Rode Khmer pasten. Zo moest iedereen op gemeenschappelijke boerderijen werken en was onderwijs en gezondheidszorg verboden. Bijna twee miljoen mensen kwamen toen om het leven tijdens het regime van de Rode Khmer, onder de communistische leider Pol Pot. Meer dan één vijfde van de totale bevolking kwam toen om door executies, hongersnoden en ziekte. Deze executieplekken, de Killing Fields zijn nu monumenten die je zeker moet bezoeken om stil te staan bij dit zware verleden.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat

Proceed Booking