015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Australië

Australië

Welkom in het land van de kangoeroes!

Australië is één van de meest fascinerende en gevarieerde landen ter wereld. Australië presenteert het grootste koraalrif ter wereld. Dat niet alleen, zo zijn er ook woestijnen, eindeloze wijngaarden, indrukwekkende natuur en kosmopolitische wereldsteden. U zal het hier allemaal vinden.

Australië is het zesde grootste land ter wereld en is eigenlijk een continent op zich. De afstanden zijn enorm. Zo bedraagt de afstand van oost naar west meer dan 4.000 km. Vandaar de verscheidenheid in soorten landschappen.

Ontdek de kosmopolitische steden zoals Sydney en Melbourne. Sydney wordt soms wel verward als hoofdstad met Canberra, door zijn populariteit. Sydney is weldegelijk de grootste stad van Australië.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Om naar Australië te reizen heb je een paspoort met visum nodig. Dit paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na terugkomst. Je kan een toeristenvisum ook online aanvragen. Een toeristenvisum is drie maanden geldig. Het is hierbij ook belangrijk dat het paspoort en de reistoestemming overeenstemmen. Een nieuw paspoort betekent daarom dat je een nieuwe reistoestemming moet vragen.

Indien u langer dan 90 dagen wilt verblijven, of indien u niet beschikt over de Belgische nationaliteit, neemt u best contact op met de Australische ambassade in Brussel.

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor noordelijk Australië is buiten het regenseizoen, dus van mei tot en met november. De beste reistijd voor het zuidoosten is van september tot en met december. Hier heb je dan weinig regen en een aangename temperatuur. Tasmanië bezoek je best tijdens de Australische zomer, van november tot en met april. Vervolgens kan je de Outback het beste bezoeken in het voor- en najaar.

De seizoenen in Australië zijn tegenovergesteld aan die van in België. Dit levert onderstaande verdeling op:

  • Lente: september – november
  • Zomer: december – februari
  • Herfst: maart – mei
  • Winter: juni – augustus

Verschillende tijdzones

Opgelet, Australië is verdeeld in drie tijdzones .

De Australian Eastern Standard Time (AEST) geldt in de oostelijke staten Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmanië en het Australian Capital Territory. De AEST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 10 uur (Brussel +11).

De Australian Central Standard Time (ACST) geldt in de staat South Australia, de stad Broken Hill in het westen van New South Wales en het Northern Territory. De ACST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 9½ uur (Brussel +10½).

De Australian Western Standard Time (AWST) geldt in Western Australia. De AWST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 8 uur (Brussel +9). 

Geldzaken

In Australië gebruikt men de Australische Dollar (AUD). Op bijna elke hoek van de straat kan je geldautomaten vinden. Hou er rekening mee dat de mogelijkheden in afgelegen gebieden en in de Outback beperkter zijn. Op de meeste plaatsen kan je met een kredietkaart betalen. Opgelet, hier kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn.

Service charge oftewel bedieningsgeld is bij de restaurantrekening inbegrepen. Daar bovenop wordt geen fooi verwacht. In duurdere restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 10 % achter te laten. Hotelpersoneel en taxichauffeurs verwachten geen fooi, maar het bedrag kan naar boven afgerond worden. Of laat het kleine wisselgeld achter in een bar of hotel.

Op het vliegveld of bij de banken in de steden is tegen de gunstigste koers te wisselen. Voorzie altijd voldoende contant geld indien je naar afgelegen gebieden gaat. Let op: Banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan. Volgens de huidige wisselkoers is € 1 gelijk aan 1,69 AUD.

Wat kost drie weken Australië?

Per persoon kan je gemiddeld rekenen op een dag budget in Australië van 75 euro. Indien je een rondreis van drie weken door Australië maakt, houd dan best rekening met een budget van ongeveer 1 575 euro per persoon. Dit is een budget exclusief vluchten, gebaseerd op de gemiddelde uitgaven van een backpacker. Opgelet: Australië is geen budgetbestemming. Het prijsniveau ligt ongeveer gelijk aan dat van Nederland en België. Maar, vooral de activiteiten en vliegtuigtickets naar Australië kunnen erg duur zijn. Vanuit België of Nederland ben je al snel ongeveer 24 uur onderweg. Daardoor kost een gemiddeld vliegtuigticket toch net wat meer dan een vlucht naar Bali. Zo kunnen retourvluchten gemiddeld tussen de 700 euro en 1 100 euro kosten per persoon. Door bijvoorbeeld met een camper-van te reizen, kun je in Australië wel met een kleiner budget reizen. Vooral slapen op gratis campings kan de kosten drukken.

Hoe boek ik een reis naar Australië?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Australië

De top 3 van de beste attracties in Australië.

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is ongetwijfeld de of één van de bekendste trekpleisters van Australië. Het is het grootste koraalrif ter wereld. Het is een natuurlijke site met een verbazingwekkende en uitzonderlijke biodiversiteit. Tijdens het snorkelen of duiken wordt je overdonderd door de prachtige onderwaterwereld.  Door de natuurlijke aantrekkingskracht is het een van de meest bezochte toeristische trekpleisters ter wereld. Het is dan ook wel één van de zeven wonderen van de natuur. Het koraalrif is een aaneenschakeling van meer dan duizenden individuele koraalsystemen.

Uluru - Ayers Rock

Het Uluru of ook wel het Ayers Rock genoemd is een heilige site voor de Anangu-Aboriginals. Het is ook wel één van de beroemdste bezienswaardigheden van Australië. Het Ayers Rock rijst op tot op een hoogte van 348 meter. De steen bevat rotsschilderingen die gebruikt worden voor het opvoeden van de kinderen. De site heeft nog meer functies voor de Anangu-Aboriginals, daarom mogen mensen de rots niet beklimmen. Geniet van het mooiste moment om de bezienswaardigheid te bezoeken, tijden de zonsondergang.

Sydney Opera House

Het Opera House is het herkenningspunt van het land. Als je aan Australië denkt, denk je wel eens aan dit gebouw. Het gebouw is gevestigd op de prachtige haven, hier krijg je spectaculaire zichten op Harbour bridge. In 2007 werd het gebouw op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.  In Sydney leer je meer bij over de fascinerende geschiedenis van de stad. Sydney biedt veel meer dan dit, je kan de stad verkennen, de chique voorsteden langs de baai en de haven, richting Watson’s Bay en Bondi Beach.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat