015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Belize

Belize

Welkom in Belize, een van de kleinste landen van Midden-Amerika, maar ook een van de meest veelzijdige! Grenzend aan Mexico en Guatemala, vormt Belize een mengelmoes van culturen en landschappen.

Van de felblauwe Caraïbische Zee met paradijselijke eilanden tot de groene jungle wildlife in het binnenland en van de oude Maya-ruïnes tot het schitterende koraalrif met de beroemde ‘Great Blue Hole’. Belize heeft het allemaal! In deze ongerepte omgeving leven de meest bijzondere dieren, zoals apen, jaguars, tapirs, toekans en krokodillen. In Belize spreekt men voornamelijk Engels, maar ook Creools en (soms) Spaans: een fascinerende smeltkroes.

Hou je van indrukwekkende natuurfenomenen? Bezoek dan zeker de Caraïbische kust van Belize, waar drie atollen liggen en het op een na grootste koraalrif ter wereld. Daarnaast liggen er langs dit rif honderden tropische eilandjes, de zogenaamde ‘Cayes’, waar je terechtkomt in een echt paradijs met parelwitte zandstranden. De bekendste zijn Ambergris Caye en Caye Caulker.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor Belize heb je een paspoort nodig, dat minstens 30 dagen geldig is na datum van aankomst, mits voorlegging van een terugkeerticket. Je hebt geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Beste reisperiode

Voor aangename weersomstandigheden is de beste reistijd voor Belize tussen november en mei. De beste reistijd om te duiken in Belize is van juli tot en met december.  Vanwege het constante klimaat kun je het gehele jaar door goed duiken in Belize.

Van december tot april is er wat meer wind waardoor het water wilder kan zijn met beperkter zicht. In de maanden april, mei en juni heb je tijdens volle maan kans om te duiken met walvishaaien.

Verder ligt Belize in een gebied waar orkanen voorkomen. Tijdens deze tijd is er vooral veel wind en regen. In september en oktober bereikt het orkaanseizoen zijn piek. Maar ook in de maanden juli, augustus en november kunnen er tropische stormen voorkomen.

Geldzaken

De munteenheid van Belize is Belize dollar (BZD), onderverdeeld in 100 cents. Banbiljetten zijn er van 100, 50, 20, 10, 5 en 2 Belize dollar. Munten zijn er van 1 Belize dollar en 50, 25, 10, 5 en 1 cent. De koers is momenteel: € 1 = BZD 2,15634 . In vergelijking met het buurland Guatemala, is Belize een duur land.

Houd er rekening mee dat prijzen soms in Amerikaanse dollar worden vermeld. Je kunt het beste US dollars wisselen. Pinnen is op beperkte schaal mogelijk in Belize. Zorg dan ook dat je voldoende cash dollars hebt. Je kan vooral bij de bank geld wisselen. Pinnen kan op heel weinig plekken in het land, op de eilanden (Cayes) meestal niet, dus vergeet niet je geld te wisselen bij aankomst. Opgelet: het is bovendien niet altijd duidelijk of een prijs in Belize of in Amerikaanse dollars vermeld staat. Bij de meeste plaatsen kan je met Amerikaanse dollars betalen. Wij raden je aan om een kleine hoeveelheid Amerikaanse dollars of Euro’s (liever geen Euro’s in Guatemala en Belize) mee te nemen.

Neem vooral kleine coupures mee en klein geld. Taxichauffeurs, winkeliers en marktkooplui hebben meestal geen wisselgeld. De biljetten dienen onbeschadigd te zijn. Wisselkantoren (casas de cambio) zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 18:00 uur. En in het weekend van 8:30 tot 14:00 uur. Ook met een creditcard (VisaCard, MasterCard) kun je bij sommige banken geld opnemen. In Guatemala betaal je hiervoor provisiekosten. Je kunt er ook mee betalen in duurdere hotels, restaurants en winkels. Opgelet: de meeste betaalkaarten staan automatisch ingesteld op ‘binnen Europa’. Je kan dit zelf online of door je bank laten aanpassen naar ‘Wereldwijd’. Kijk dit daarom eerst na voordat je vertrekt naar het buitenland.

Beste manier om te reizen naar Belize

Vanuit België of Nederland kan je relatief eenvoudig naar Belize reizen. Hiervoor kan je het beste overstappen op een luchthaven in de Verenigde Staten. Vanuit verschillende Amerikaanse steden gaan rechtstreekse vluchten naar Belize City, de grootste stad van het land (dit is echter niet de hoofdstad, dat is Belmopan).

Hoe boek ik een reis naar Belize?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Belize

De top 3 van de beste attracties in Belize.

Xunantunic

Xunantunich

Bezoek Xunantunich, het mooiste tempelcomplex van Maya’s in Belize. Dit Maya-complex ligt in het regenwoud nabij het stadje in het westen van Belize. De naam van dit complex betekent Stenen Vrouw. Volgens de legende verdween een vrouw in het wit met roodgloeiende ogen in de muur van het grote gebouw: El Castillo. Je kan de overblijfselen bezoeken, waarbij je een beeld krijgt van hoe de Maya’s hier ooit leefden. Rondom zie je heuvels met bomen waaronder nog vele ruïnes liggen. Let in de bomen om je heen op brulapen, waar je ze hier ook vaak kan zien en horen.

Caye Caulker

Caye Caulker

Kristalhelder water, palmbomen, gekleurde huisjes en reggae muziek, zo omschrijf je het eiland Caye Caulker het best. Dit is een van de eilanden voor de kust van Belize. Vooral kunstenaars, duikers en liefhebbers van snorkelen houden van dit stadje. Maak een wandeling en ontdek de kleurrijke huizen en vriendelijke bewoners van dit eiland. Bovendien is dit eiland het ideale vertrekpunt voor veel excursies en bezienswaardigheden zoals het Belize Barrier Reef en The Split (de plek waar het eiland in tweeën wordt gesplitst door de zee).

Belize Barrier Reef

Ga naar het Belize Barrier Reef, het op een na grootste rif ter wereld. Bovendien staat het sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Barrier Reef is populair voor duikers en snorkelaars vanuit de hele wereld. Het onderwaterleven is er veelzijdig en heeft niet alleen een kleurrijk koraal, maar ook 350 soorten vissen en bedreigde zeedieren zoals zeeschildpadden, walvishaaien en zeekoeien.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat