015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Botswana

Botswana

Ga naar Botswana en maak er een van je mooiste safarireizen! Door het dampende moerasgebied in de Okavango Delta in het noorden en de Kalahariwoestijn in het zuiden, wandelt een enorm Afrikaans dierenrijk rond. De Kalahari woestijn neemt het midden en het zuiden va Botswana in beslag voor zo’n 70 % van het gehele landoppervlak. Van oudsher leven hier de San (Bosjesmannen) die hun eeuwenoude gebruiken van de jacht en voedselverzameling proberen te behouden.

Botswana zit boordevol indrukwekkende bezienswaardigheden. Van de stampende hoeven tijdens de migratie in het Chobe National Park tot het enorme watergordijn van de Victoria Falls, je vindt het hier allemaal! Botswana is vooral bekend om de grote diversiteit aan dieren, waaronder de Big Five, en de enorme populatie olifanten. In het Moremi Game Reserve kom je dan eerder kat- en hondachtigen tegen zoals leeuwen, (jacht)luipaarden en de Afrikaanse wilde honden.

Ten slotte is de officiële taal van Botswana Engels, maar er wordt veel Setswana gesproken onder de bevolking.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor Botswana heb je een geldig paspoort nodig (luchtvaartmaatschappijen vragen soms een paspoort dat minstens 6 maanden geldig is na de datum van de aankomst). Zorg ervoor dat je paspoort nog minstens een lege visumpagina heeft. Voor Botswana heb je als reiziger met de Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig indien je maximaal 90 dagen verblijft.

Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Botswana reizen, moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag hierbij uw gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat, dat ook in het Enels is opgesteld. Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming van de niet-aanwezige ouder nodig, eveneens in het Engels.

Indien je in de laatste 7 dagen voor je reis naar Botswana in een land was waar gele koorts voorkomt, heb je ook nog een bewijs van de gele koorts vaccinatie nodig. Houd hiermee rekening wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren. Voor meer informatie van vaccinaties kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, of via de website van Wanda.

Beste reisperiode

Om dieren te spotten kan je het beste in de maanden juni tot en met oktober en in de periode daarna tot half oktober naar Botswana reizen. Vanaf half oktober begint het regenseizoen. Pula is niet enkel de Botswaanse munteenheid, maar ook het lokale woord voor regen. Door de toenemende regen wordt de begroeiing in de parken dan dichter en zijn olifanten en leeuwen dus moeilijker te spotten. Over het algemeen is de beste reistijd voor Botswana van mei tot en met september. Van april tot oktober heb je de beste combinatie van koelere dagen en warmere nachten. Dit is ook de drukste periode, omdat de Zuid-Afrikaanse vakanties in dezelfde maand vallen.

Geldzaken

In Botswana gebruikt met de Botswana Pula (BWP), die is onderverdeeld in 100 thebe. In de steden kan je terecht om geld af te halen. Bij de ATM’s kan je terecht met je bankpas met het Visa logo. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer ATM’s met het Cirrus en/of Maestro logo waar je Maestro bankpas wordt geaccepteerd. Bij de meeste grotere winkels en restaurants kan je met Visacard en Mastercard betalen. Je kan ter plaatse bij banken en wisselkantoren cash dollars of euro’s omwisselen. Zorg ook voor voldoende kleine coupures. Let er ook op dat je de instellingen van je kaart voor je reis instelt op ‘wereldwijd’.

In Botswana is het gebruikelijk om fooien te geven. Meestal wordt een fooi van 10 % verwacht bij restaurants, taxichauffeurs enzovoort. Op een safari is een fooi van 10 USD voor de gids en 2 USD voor de chauffeur per dag een richtlijn. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Euro gelijk aan 14,58 Botswaanse Pula (omgekeerd is 1 Botswaanse Pula gelijk aan 0,069 Euro).

Wat kost een reis naar Botswana?

Botswana is niet zo goedkoop als vele andere landen in Afrika. Je kan het prijsniveau het beste vergelijken met Zuid-Afrika, al is Botswana net iets duurder. Botswana is vooral duurder omdat het land authentiek en ongerept blijft. Reken daarom op minimaal € 80 euro per persoon en per dag als je met een 4 x 4 wagen en tent reist. Accommodatie is meestal het duurst in Botswana. Lodges zijn heel duur, dus als je een kleiner budget hebt, verblijf je best in basic campsites en budget ho(s)tels. Verder kost een plaats in Third Bridge (Moremi Game Reserve) al snel 50 US Dollar per nacht. Chobe is zelfs nog duurder. De totaalprijzen voor een reis lopen al snel op richting de € 5 000 per persoon (zelfs in het laagseizoen).

Hoe boek ik een reis naar Botswana?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Botswana

De top 3 van de beste attracties in Botswana.

Chobe National Park

Staat het spotten van olifanten in het wild op jouw bucketlist? Bezoek dan zeker het Chobe National Park! Het Chobe National Park is het populairste wildpark van Botswana en is de perfecte plek om de Big Five te zien. In november begint hier het trekseizoen van de olifanten, zebra’s en gnoes in het noordoosten van Botswana. De olifanten en zebra’s gaan de regen achterna, van de Linyanti en de Choberivier in het noorden naar de groenere weiden in het zuidelijker Savutidal. In het midden van het droge seizoen kan je best een boottocht maken over de Choberivier. In de maanden rond juli zie je hier namelijk heel wat dieren drinken zoals giraffen, olifanten, zebra’s, springbokken en gnoes.

Moremi Game Reserve

Als je op zoek bent naar snel en veel wildlife-actie, ben je in de Moremi Game Reserve op de juiste plek. Dit park neemt een groot deel van de Okavango Delta in beslag. Vooral beschermde diersoorten zoals cheeta’s, de witte en zwarte neushoorns, de Afrikaanse wilde hond en de leeuw komen hier voor. Verder vind je er meer dan 500 verschillende vogelsoorten en meer dan 1 000 verschillende plantensoorten. Gameparken zijn iets kleiner, maar wel goedkoper. Verder zijn ze ook privé-eigendom. Het terrein is duidelijk afgezet met hekken, waardoor de wilde dieren in alle vrijheid leven. Daarom is een bezoek aan een gamepark een snelle manier om wilde dieren te zien, vanuit een auto, tijdens een loopsafari of een combinatie ervan. Hierbij zijn het vaak de iets minder gevaarlijke dieren.

Okavango Delta

De Okavango Delta is een moerasgebied in het noorden van Botswana. Hier vind je geen wegen. Als je er op safari wilt, zal je dus moeten lopen. De aanvoer van het water uit de Angolese bergen is de bron van deze gezonde wildaantallen van dieren en de schitterende vergezichten. Met traditionele bootjes kan je over het water varen. De Okavango Delta is een van de grootste binnenlandse delta’s ter wereld. Door de weelderige moerassen, kristalheldere kanalen en overvloed aan wilde dieren trekt deze plek veel toeristen aan. Met een boottocht door het riet kan je olifanten, leeuwen en nijlpaarden observeren. Ook een wandelsafari door dit gebied kan avontuurlijk zijn.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat