015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Canada

Canada

Welkom in Canada, het tweede grootste land ter wereld. Canada staat vooral bekend om de mooie natuur zoals uitgestrekte bossen, immense gletsjers, beren die naar zalm vissen, orka’s, walvissen, elanden, steile kliffen, duizenden meertjes en indrukwekkende watervallen. Helderblauwe meren worden in dit land afgewisseld met de prachtige bergen van de Rocky Mountains, maar ook de indrukwekkende Niagara watervallen. Rondreizen met een camper zijn daarom ideaal om in alle vrijheid de natuur van dit prachtige land te verkennen.

Gezien de afstanden in Canada immens zijn, maak je best op voorhand de keuze of je West-Canada of Oost-Canada wilt bezoeken. Het westen van Canada is vooral bekend om de ruige natuur (zoals de steile bergen van de Rockies en de ruige kustlijn van British Columbia en Vancouver Island). Het oosten van Canada heeft een minder extreem landschap. Hier vind je vooral heuvels, en basaltkusten. Verder zijn er hier vele leuke vuurtorens en kleine vissersdorpen waar de voorbije honderden jaren de Britse en Franse koloniale cultuur samensmolten. Verder staat Oost-Canada ook bekend om steden zoals Toronto, Ottawa, Montreal, Halifax en Quebec-City.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor Canada heb je een geldig reispaspoort nodig. Verder is het verplicht om online een reistoestemming aan te vragen indien je vliegt naar Canada voor een bezoek van korter dan zes maanden (bijvoorbeeld voor een vakantie, familiebezoek of zakenreis). Dit geldt ook als je in Canada overstapt op de heen- of terugreis. Deze reistoestemming heet Electronic Travel Authorization (eTA). Deze reistoestemming vraag je online aan, aan de kost van 7 Canadese Dollar per persoon en moet je betalen met de kredietkaart. Deze eTA is 5 jaar geldig.  Ook reizigers die een Canadese nationaliteit hebben (ook al is dit een dubbele nationaliteit samen met de Nederlandse of Belgische), moeten een Canadees paspoort hebben.

Je kan het eTA-formulier online aanvragen. Je doet dit best twee weken voor vertrek. Meestal wordt de aanvraag al binnen enkele minuten goedgekeurd en ontvang je een bevestiging via e-mail. Indien je tijdens je vlucht een overstap maakt in Amerika, dan moet je zowel een ESTA als een eTA aanvragen. Dit geldt voor zowel de heen- als de terugvlucht.

Ben je van plan om een auto of campervan te huren in Canada? Dan vraag je best voor je vertrek een internationaal rijbewijs aan. Sommige autoverhuurders eisen namelijk een internationaal rijbewijs (IDP). Verder is dit in sommige provincies ook verplicht. Opgelet: Een internationaal rijbewijs kan je enkel voor vertrek in je thuisland aanvragen, niet in Canada. Je kan een internationaal rijbewijs opvragen bij je gemeente. Breng hiervoor best een recente pasfoto mee.

Beste reisperiode

Over het algemeen is de beste reistijd voor Canada van mei tot en met oktober. Eigenlijk kan je het hele jaar door naar Canada reizen. Als je graag het hoge noorden wilt verkennen, dan kies je best een datum in juli of augustus, tenzij je liever voor een sneeuwervaring gaat.

Het noorden en noordoosten van Canada hebben een toendraklimaat met koele zomers, zeer koude winters en weinig neerslag. De Rocky Mountains in het westen hebben een hooggebergteklimaat met soms eeuwige sneeuw en een gemiddelde temperatuur het hele jaar door van rond het vriespunt. De lager gelegen gebieden van de Rocky Mountains hebben een koeler landklimaat. Vervolgens heeft de westkust voornamelijk een gematigd zeeklimaat met milde winters, warme zomers en redelijke hoeveelheden neerslag waarvan er in de winter meer valt dan in de zomer. Het klimaat van Canada is eigenlijk wat te vergelijken met de Scandinavische landen.

Hieronder kan je de beste reisperiode per regio vinden.

Januari, februari, maart en april (winter):

In grote gebieden van het land is het moeilijk om te reizen door de kou en de sneeuw. Wintersporters kunnen tijdens deze maanden skiën op de skigebieden van Jasper en Banff.

Mei, juni, juli, augustus en september (zomer):

Deze maanden zijn de beste om te reizen. Vanaf de maand mei gaan ook de laatste passen open in de Rocky Mountains. In juni vertrekken alle veerboten terug volgens het zomerschema. Voor een reis naar Montréal zijn deze maanden ideaal. De temperatuur is in deze periode zeer aangenaam en de neerslag is er beperkt. Daarom is dit de ideale periode voor een citytrip naar Montréal of als tussenstop tijdens een rondreis. Voor Vancouver (West-Canada) is de beste reistijd april tot en met oktober met gemiddelde temperaturen van 22 tot 28 graden Celsius en weinig neerslag. Verder zijn de maanden eind mei tot eind september ideaal om Calgary in West-Canada te bezoeken.

Oktober, november en december (najaar/ winter):

Tijdens deze maanden zijn de herfstkleuren heel spectaculair om te bekijken, zeker in het bosrijke oosten van Canada aan de grens met de Verenigde Staten van Amerika. Let wel op dat de winter na deze maanden komt en in november kunnen de eerste blizzards (sneeuwstormen) ontstaan. Indien je Toronto wilt bezoeken, kan je ook best in deze reisperiode gaan.

Geldzaken

De munteenheid van Canada is de Canadese Dollar (CAD). De prijzen in Canada zijn ongeveer hetzelfde als die in West-Europa. Leuk weetje: de één-dollar munt wordt in Canada ook wel de ‘loonie’ genoemd. De twee-dollar munt heeft als bijnaam de ‘toonie’ gekregen. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Euro gelijk aan 1,47 Canadese Dollar (omgekeerd is 1 Canadese Dollar gelijk aan 0,68 Euro).

Bijna overal in het land is het mogelijk om Canadees geld op te nemen bij een geldautomaat (ATM). Geld opnemen met een bankpas is vaak goedkoper dan met een creditcard. Indien het Cirrus of Maestro-logo op je bankpas staat, kan je in Canada bijna bij alle banken met je pas geld pinnen uit de automaat. Een creditcard is echter onmisbaar in Canada omdat je in alle gelegenheden met deze kaart kunt betalen. Het is meestal niet mogelijk om met je pinpas in winkels of restaurants te betalen. Daarom is de creditcard of cash het meest gangbare betaalmiddel. Alle bekende creditcards zoals VISA, Mastercard en American Express worden geaccepteerd op de meeste plekken.

Neem best altijd een creditcard mee, want deze is verplicht bij het huren van een auto of camper(van). De creditcard dient vaak als borg voor je vervoersmiddel. Ook bij benzinepompen en bij hotels is het normaal om met je creditcard af te rekenen.

Ten slotte is het altijd handig om contant geld bij te hebben. In Canada is het namelijk gebruikelijk om fooi te geven bijvoorbeeld bij restaurants, of na afloop van een excursie, bij cafés en taxi’s. Een fooi van 10-15 % is meestal gebruikelijk. Indien je uit eten gaat, dan heb je met 15-25 CAD per persoon een prima maaltijd, hier komt wel nog de fooi bij.

Hoeveel kost een reis naar Canada?

Indien je een rondreis met de auto of camper(van) door Canada maakt, kan je best rekenen op een gemiddeld budget van € 75 per dag per persoon. Uiteraard hangt dit af van je reiswensen. Voor een individuele rondreis van 3 weken door Canada kan je gemiddeld rekenen op een budget van € 3 000 tot € 4 500 per persoon. Dit is  uiteraard ook nog afhankelijk van de gewenste reisperiode. Deze kosten zijn uiteraard nog exclusief eten, drinken, benzine- en parkeerkosten, fooien en eventuele (nationale) parken.

Voor de nationale parken kan je wel online of bij een loket aan de ingang een annual family pass kopen vanaf ongeveer € 95 (tot 7 personen in 1 wagen, kinderen tot 17 jaar kunnen gratis van deze pass gebruik maken). Je kan er ook voor kiezen om een individuele jaarpas te kopen aan ongeveer € 50 per persoon (leeftijd van 18 tot 64 jaar).

Hoe lang duurt een vlucht naar Canada?

Als je vliegt vanuit Amsterdam of Brussel, dan ligt de gemiddelde vliegtijd van directe vluchten tussen de 8 en 11 uur. Vanaf de luchthaven van Amsterdam Schiphol zijn er directe vluchten beschikbaar naar Toronto, Vancouver, Montréal en Vancouver. Vluchten naar Canada kunnen vrij duur zijn, koop deze daarom best lang genoeg op voorhand aan.

Welke taal spreekt men in Canada?

De officiële talen van Canada zijn Engels en Frans. Enkel in de provincie Quebec en deels in New Brunswick wordt er Frans gesproken. Hier is het Frans de eerste officiële en belangrijkste taal. Hier zal je dus ook merken dat de straatnamen en verkeersborden uitsluitend Franse benamingen hebben. Het wordt hier heel hard geapprecieerd als je probeert (al is het maar een beetje) om Frans te spreken.

Canada is een smeltkroes van culturen. Vooral in de stad Toronto kan je culturen terugvinden vanuit de hele wereld. Verder heeft ook de oorspronkelijke bevolking een eigen taal in Canada. Leuk weetje: In totaal zijn er twaalf taalgroepen van de oorspronkelijke Canadese bevolking, die vervolgens onderverdeeld zijn in maar liefst 65 talen en dialecten.

Hoe boek ik een reis naar Canada?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Canada

De top 3 van de beste attracties in Canada.

Spirit Island

Een van de beste dingen om te doen in het Jasper National Park is een bezoek brengen aan het mythische Spirit Island op Maligne Lake. Spirit Island is een van de meest iconische bezienswaardigheden in de Canadese Rocky Mountains. Spirit Island is zo populair geworden doordat de fotograaf Peter Gales er in de jaren 40 voor het bedrijf Kodak op pad ging om foto’s te maken. Dit eiland is enkel bereikbaar per boot of kajak.

Québec City

Neem een duik in de geschiedenis en bezoek Québec City, de hoofdstad van de gelijknamige Franstalige provincie. Wist je dat dit de enige stad is in Noord-Amerika die door een stadsmuur wordt omgeven? Hierdoor is dit een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld. Je kan de Franse sfeer er nog overal proeven. Bezoek zeker het historische centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Verder zijn de bezienswaardigheden in deze pittoreske stad met smalle straten zoals het Château Frontenac, La Citadelle en het oude stadsdeel (Vieux-Québec) zeker de moeite waard om te bezoeken.

Banff National Park

Hou je van natuur? Bezoek dan zeker het Banff National Park, het oudste nationale park van Canada. Bovendien werd dit park benoemd tot beschermd gebied en staat het sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit park ligt in de Rocky Mountains en is een aaneenschakeling van adembenemend natuurschoon. Verder staat dit park ook bekend om de prachtige meren zoals Lake Louise en Moraine Lake. Deze meren hebben prachtig helderblauw water waarop je een boottocht kunt maken. Het grootste deel van het park bestaat uit subalpiene bossen, alpiene toendra of rots en ijs. Er zouden ongeveer 80 grizzlyberen en 60 zwarte beren in dit park wonen.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat