015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Chili

Chili

Ga naar Chili, het land dat kronkelt in een smalle streep vanaf het zuidelijkste punt in Zuid-Amerika via de westkust naar boven. In totaal is Chili ongeveer 4 330 kilometer lang. Hierdoor en door de geografische ligging, heeft het land vele verschillende landschappen en klimaten. Hierdoor wordt Chili ook wel ‘het land van de contrasten’ genoemd. Je vindt er daarom landschappen zoals enorme gletsjers en ijskoude meren tot slapende vulkanen en de droogste woestijn ter wereld; de Atacama woestijn. Verder heeft Chili meer dan 5 000 eilanden. Bovendien heeft Chili een rijke inheemse cultuur, historische schatten en een breed aanbod aan avontuurlijke activiteiten zoals wandelen, skiën en wildlife spotten.

Naast het enorm lange vasteland, zijn ook de eilanden ver van de westkust zoals de Juan Fernández-archipel, de Desventuradas-eilanden en het Paaseiland onderdeel van Chili. Laat je op het Paaseiland inspireren door de mysterieuze beelden. Vervolgens heeft Chili veel bezienswaardigheden. Zo kan je bijvoorbeeld een vulkaan die in ijsblauwe meren daalt, beklimmen in het Lake District. Natuurlijk is ook Chileens Patagonië een van de hoogtepunten van Chili.

Via de regio Los Lagos en de Ruta 7 zak je af naar het zuiden van Chili, waar je vele nationale parken en reservaten kan bewonderen met een schitterende natuur. In Chili vind je ook veel vulkanen terug. De meeste vulkanen zijn slapende vulkanen, maar er zijn ook actieve vulkanen die deel uitmaken van de Ring of Fire. Verder naar het zuiden vind je koude regenwouden, steppen en hoogvlakten, steile bergwanden, prachtige fjorden en gletsjers. De volledige oostgrens is gevormd door de met sneeuw bedekte vulkanen van de Andes, waarvan sommige bergtoppen tot 7 000 meter hoog zijn.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor een reis naar Chili heb je een paspoort nodig dat nog tot en met 6 maanden na de terugkeer gelig is. Indien je tot maximum 90 dagen verblijft in het land, heb je geen visum nodig. Bij de aankomst in Chili krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart (Tarjeta de Turismo). Wanneer je terug naar huis vertrekt (via het land of met het vliegtuig), dan moet je de toeristenkaart wel terug inleveren. Bewaar deze daarom goed in je paspoort. Daarnaast is het belangrijk om altijd je retour- of doorreisticket te tonen wanneer de douane erom vraagt.

Beste reisperiode

Bij Chili is het moeilijk om te spreken van een beste reisperiode omdat het land zo langgerekt is en verschillende klimaten heeft. De beste reistijd verschilt daarom per regio. Bovendien hangt het er ook vanaf welk deel van het land je wilt bezoeken. Hieronder vind je verschillende beste reisperiodes per activiteit of bestemming in Chili.

Beste reisperiode voor de woestijn in Noord-Chili:

Indien je het noorden van Chili wilt bezoeken, kan je dit best doen tussen mei en oktober. Tijdens die maanden is de gemiddelde temperatuur 17 graden, waardoor de woestijn niet te heet wordt. Van januari tot februari valt er veel regen, ook in de woestijn.

Beste reisperiode voor wintersport en strandvakanties in Centraal-Chili:

Van september tot en met april is het de beste reisperiode voor Centraal-Chili. In dit gedeelte van Chili ligt de temperatuur tussen september en april rond de 28 graden Celsius. Dit is ideaal voor een strandvakantie. Wijnliefhebbers reizen best in de maand maart naar Centraal-Chili. In deze maand wordt er dan wijn geoogst. Indien je voor de wintersport naar de Andes gaat, dan kies je het best een vertrekdatum tussen juni en september (de winterperiode in Chili). Dit betekent wel dat je de reis in die periode best niet kan combineren aan een bezoek met het zuiden. Dan is het daar te koud, met te veel sneeuwval om te kunnen hiken en kamperen.

Beste reisperiode voor de natuur in Zuid-Chili:

Tussen de maanden november en maart is het zuiden van Chili heel populair. De drukste maanden zijn januari en februari. In die maanden heeft de lokale bevolking namelijk ook vakantie, net zoals de bewoners van de aangrenzende landen. In die periode is de gemiddelde temperatuur ongeveer 14 graden.

Beste reisperiode voor het Paaseiland:

Wil je graag het bijzondere Paaseiland ontdekken? Ga er dan best heen in de maanden november tot en met maart. Houd er wel rekening mee dat dit het hoogseizoen is voor een bezoek aan dit eiland en dat de prijzen voor vliegtickets vanaf Santiago de Chile daarom dan duurder zijn. De maanden november of oktober zijn daarom een goed alternatief om het hoogseizoen te vermijden op het Paaseiland. Het is dan iets koeler en minder zonnig, maar nog steeds aangenaam.

Geldzaken

In Chili betaal je met de Chileense Peso (CLP). Bij de meeste banken in Chili kan je gemakkelijk geld opnemen met je bankkaart. Let er wel op dat er in de kleinere dorpen of op afgelegen plaatsen misschien geen pinautomaten zijn. Daarom wordt vaak aangeraden om altijd ook wat cash geld (of eventueel cash dollars) bij te hebben. Op de geldautomaten is er met een sticker aangeduid welke kaarten je kunt gebruiken. De meeste gelautomaten hebben een opnamelimiet van 200.000 CLP per transactie. Met de meeste Nederlandse en Belgische bankpassen kunt u maximaal € 500 per kaart en per dag opnemen in het buitenland. Verder is het belangrijk om voor je reis na te kijken of de instellingen naar ‘wereldwijd’ werden aangepast. Creditcards worden in Chili ook bijna overal geaccepteerd. Mastercard en Visa worden het meest gebruikt, maar ook Diner’s club en American Express geven normaalgezien geen problemen. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Euro gelijk aan 936,56 Chileense Peso (omgekeerd is 1 Chileense Peso gelijk aan 0,00107 Euro).

Vervolgens is het in Chili gebruikelijk om een fooi te geven van 10 tot 15 % in een bar of restaurant en de prijs van een taxirit naar boven af te ronden. Ook in hotels is het gebruikelijk om een fooi te geven en aan het personeel dat je helpt om de bagage te verplaatsen en het schoonmaakpersoneel.

Hoeveel kost een reis naar Chili?

In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen, is chili een duur land. Zo liggen de prijzen voor accommodaties iets hoger dan in landen zoals Peru, Bolivia en Colombia. Verder is ook het transport vrij duur, als je bijvoorbeeld naar het zuiden gaat of als je in het hoogseizoen (onze winter) reist.

Een budget voor Chili is afhankelijk van je reisstijl en persoonlijke wensen. Je kan daarom best rekenen op een minimumbudget van 40 tot 50 Euro per persoon per dag.

Hoe lang duurt een vlucht naar Chili?

Vanuit Amsterdam kan je drie keer per week naar Santiago de Chile (de hoofdstad van Chili) met KLM vliegen. Onderweg maak je een tussenstop in Buenos Aires. Verder zijn er ook dagelijks vluchten vanuit Amsterdam naar Santiago de Chile met Air France. Deze vluchten zijn met een overstap in Parijs. Vluchten vanuit Amsterdam naar bijvoorbeeld Santiago de Chile kunnen gemiddeld 15 tot 25 uur of langer duren (rekening houdend met tussenstops).

Tijdsverschil in Chili

Wanneer het bij ons zomertijd is, dan is het in Chili 6 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil slechts 4 uur. Wanneer je het Paaseiland bezoekt, geldt er in onze zomertijd een tijdsverschil van 8 uur. In onze wintertijd is het 6 uur vroeger op het Paaseiland.

Welke taal spreekt men in Chili?

De hoofdtaal van Chili is Spaans. Het Spaans in Chili wijkt echter af van het Spaans in Spanje. De meeste Chilenen praten snel en slikken veel woorden in waardoor het Spaans in Chili soms moeilijk te verstaan valt. Verder gebruiken ze veel woorden die enkel in Chili voorkomen en andere Spaans-sprekenden niet kennen.

Spaans is niet de enige taal die gebruikt wordt in Chili. Verder worden er ook nog enkele inheemse talen gesproken zoals het ‘Mpudungun’, de Mapuche-taal. Ook het Aymara wordt in het noorden door de Aymara-bevolking gesproken. Verder zijn er ook enkele gebieden waar Duits, Engels of Kroatisch gesproken wordt. In Punta Arenas wonen bijvoorbeeld veel mensen van Kroatische afkomst, hier zal je dan vaak Kroatisch horen. In het Lake District en in het zuiden zijn er veel Duitse invloeden waardoor er daar vaak Duits wordt gesproken. In vele grote steden en op toeristische plaatsen kan je met Engels terecht. Het is toch handig om wat Spaans te spreken, want zo kom je makkelijker in contact met de lokale bevolking.

Hoe boek ik een reis naar Chili?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Chili

De top 3 van de beste attracties in Chili.

Santiago de Chile

Bezoek Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili en daarbij ook het culturele centrum met groene parken. In deze stad maak je op een relaxte manier kennis met de lokale cultuur en tradities. In deze stad vind je vele restaurants, theaters en cafés, maar verder ook mooie stadsparken en musea waar je op een regenachtige dag heen kunt. Deze stad is omringd door hoge bergtoppen. Voor een fenomenaal uitzicht over de stad klim je naar de top van de Cerro San Cristobal. Deze hoge berg van 300 meter doet dienst als stadspark, waar je uren kan rondlopen tussen het groen.

Nationaal Park Torres del Paine

‘Het einde van de wereld’, zo wordt Patagonië ook wel genoemd door haar spectaculaire natuur. Dit is waarom granieten rotsformaties, reusachtige gletsjers en ijsblauwe meren het landschap van het Nationaal Park Torres del Paine domineren. In dit UNESCO-werelderfgoed kan je prachtige trektochten maken, zoals de beroemde W-trek. Deze route loopt van west naar oost en heeft op de kaart de vorm van een W. Hierbij wandel je langs indrukwekkende rotsformaties en weelderige valleien. Onderweg bestaat de kans dat je inheemse diersoorten zoals guanaco’s of condors tegenkomt.

Paaseiland

Bezoek het mysterieuze Paaseiland met de Moai beelden, de parelwitte stranden en de Rano Raraku vulkaan. Niemand weet echt hoe de Moai beelden aan de kust zijn terechtgekomen. Deze zware beelden zijn gemaakt van de steen uit de Rano Raraku vulkaan. Het Paaseiland ligt op maar liefst 3 700 kilometer van de kust van Chili, midden in de Stille Oceaan. Er wonen maar weinig mensen op dit eiland. De bewoners noemen het Paaseiland niet voor niets ‘Te Pita o Te Henua’ (de navel van de wereld). De naam van het eiland werd gegeven door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die het eiland op Paaszondag in 1722 ontdekte.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat