015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Cuba

Cuba

Bezoek het kleurrijke Cuba dat gekend staat om kunst, muziek, architectuur, sigaren, vriendelijke mensen en de prachtige Amerikaanse oldtimers. Hou je van sfeer en gezelligheid? Bezoek dan zeker Trinidad waar het koloniale verleden van Cuba goed valt terug te zien, of maak een tocht te paard door de tabaksplantages in Viñales. Hou je van duiken? Ga dan naar Maria la Gorda en ontspan je aan het strand van Varadero.

Wist je dat Cuba niet uit een eiland, maar uit vierduizend eilanden bestaat? De meeste van deze eilanden zijn vrij klein en bijna allemaal onbewoond. Sommige eilandjes zijn slechts een paar honderd vierkante meter groot. Het hoofdeiland Cuba is een langgerekt eiland dat grotendeels heuvelachtig en groen is. Op sommige plekken is Cuba bergachtig met de hoge Pico Turquino als hoogste berg op het eiland (1 994 meter hoogte).

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor Cuba heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Verder moet dit paspoort tenminste een lege visumpagina hebben. Voor Cuba heb je ook nog een toeristenkaart (Tarjeta del Turista) nodig. Deze toeristenkaart dien je zelf tijdig aan te vragen (best vier à zes weken voor afreis). Je kan deze toeristenkaart aanvragen bij de ambassade op het kantoor in Brussel, of via mail/ brief. Verder is het ook aangeraden om in het bezit te zijn van een reisverzekering die de medische kosten dekt.

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor Cuba is van november tot en met april. Vooral november is dé ideale maand om Cuba te verkennen. Het is er dan droog, warm en er is dan nog geen overvloed aan toeristen. Van mei tot en met oktober is het heel warm, nat en is er veel wind op Cuba. De maanden augustus tot en met september kan je best vermijden als je liever niet wilt terechtkomen in orkanen.

Geldzaken

De officiële munteenheid in Cuba is de CUP (Cuban Peso, ook wel moneda nacional genoemd). Met deze munt betalen Cubanen dagelijks in de winkel, op markten en in de bus. Tot 2021 had de Cubaanse regering voor toeristen de CUS (peso convertible) – ook wel divisa of dollar genoemd – in omloop gebracht. Sinds 1 januari 2021 is er echter nog maar 1 munteenheid op Cuba, de CUP. Met een gewone bankpas kan je niet pinnen op Cuba. Het is daarom belangrijk om ook voldoende contante euro’s mee te nemen. Deze kun je wisselen bij de banken of cadeca’s. Bij cadeca’s en banken kan je geld afhalen met je kredietkaart (alleen Visa- en Mastercard, niet met American Express). Bij sommige ATM’s kan je pinnen met je Visakaart. Op straat is het verboden om geld te wisselen. Indien je toch Amerikaanse dollars wisselt, let er dan op dat hierbij een extra belasting van 10 % wordt geheven.

Wat kost een reis naar Cuba?

In vergelijking met andere Caraïbische eilanden, is Cuba over het algemeen goed betaalbaar. Maar, Cuba is aan de andere kant wel duurder dan landen op het vaste land van Midden-Amerika zoals Mexico, Nicaragua of Belize. Voor een reis naar Cuba van een maand kan je ongeveer rekenen op kosten van 65 euro per persoon per dag. De totaalprijs voor een reis Cuba van ongeveer een maand is 2 000 per persoon, exclusief vliegtuigtickets. Uiteraard kan dit per persoon nog verschillen.

Hoe lang duurt een vlucht naar Cuba?

Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Havana duurt ongeveer 10 uur. Indien er tussenstops zijn, kan de vliegtuig oplopen naar 12 à 14 uur.

Tijdsverschil met Cuba

In de zomer is het zeven uur vroeger in Cuba dan in België. Tijdens onze winter is het in Cuba zes uur vroeger dan hier.

Welke taal spreekt men in Cuba?

Als toerist zal het je opvallen hoe warm en gastvrij de bevolking van Cuba is. Daarbij is het wel handig om een woordje Spaans te spreken. De meeste mensen spreken amper tot geen Engels.

Hoe boek ik een reis naar Cuba?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Cuba

De top 3 van de beste attracties in Cuba.

Havana

Bezoek Havana, de hoofdstad van Cuba die in volle evolutie is. De turbulente geschiedenis kan je nog steeds terugvinden in de lokale architectuur en cultuur. Tijdens een wandeling door de pittoreske straatjes van Oud Havana of langs de glinsterende zeedijk van Malecón zal je het echte Cuba ervaren. Doordat de stad decennialang was afgesloten van bepaalde delen van de wereld, heeft Havana een mysterieuze uitstraling die veel interesse heeft gewekt bij toeristen. Bezoek daarom deze stad om zelf het mysterie te ontdekken.

Viñales-vallei

Bezoek de prachtige Viñales-Vallei, die gekenmerkt wordt door veel groen, kalkstenen rotsmassieven (mogotes), bergen, grotten, ondergrondse rivieren, palmbomen en pittoreske boerderijen en dorpen. Verder staat deze vallei ook bekend om de tabaksproductie van de wereldberoemde Cubaanse sigaren. Ga klimmen, wandelen, paardrijden of bezoek een ouderwetse tabaksplantage. Het kan allemaal in Valle de Viñales! Wist je dat deze plek bovendien ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat?

Santiago de Cuba

Reis naar het zuidoosten van Cuba en maak kennis met de culturele hoofdstad; Santiago de Cuba. Deze stad ligt ingeklemd tussen de Sierra Maesta en de Caraïbische Zee. In het koloniale casco histórico (historisch centrum) vind je indrukwekkende koloniale huizen, pleinen en kerken. Dit maakt de stad tot een van de leukste Cubaanse bestemmingen. In deze stad vind je veel oude pleinen waar muzikanten traditionele Cubaanse muziek spelen terwijl jongeren en ouderen er samenkomen om de dag af te sluiten.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat