015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Curaçao

Curaçao

Bon Bini, hartelijk welkom op Curaçao! Zon, zee en strand zijn dé kenmerken van dit geliefd vakantie-eiland. Word verliefd op de parelwitte zandstranden, adembenemende duiklocaties en het kleurrijke straatbeeld van Curaçao. De onderwaterwereld is nergens zo adembenemend dan op Curaçao. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende duikervaring of naar een ondiepe snorkelplaats, hier vind je het allemaal. De onderwaterwereld  van Curaçao heeft vele kleurrijke inwoners, als papegaaivissen, schildpadden, maanvissen en dolfijnen. Breng zeker ook een bezoek aan Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Met haar sierlijke pastelkleurige gebouwen en kleurrijke geschiedenis behoort Willemstad tot de UNESCO werelderfgoedlijst.

Ondanks de afstand voelt een vakantie op Curaçao toch vertrouwd, vanwege de Nederlandse taal die men spreekt. Tot 2010 maakte Curaçao deel uit van de Nederlandse Antillen, maar tegenwoordig is het eiland een zelfstandig land binnen Het Koninkrijk der Nederlanden.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor Curaçao heb je een geldig reispaspoort nodig, dat ten minste geldig is tot 6 maanden na retour, in combinatie met een ticket met terug- of doorreis. Voor vertrek moet je ook nog een online ‘Digital Immigration Card’ invullen. Deze kaart is verplicht voor alle reizigers om immigratie op Curaçao in te klaren. Het is ook aangeraden om deze Digital Immigration Card uitgeprint bij te hebben naar de luchthaven en de bestemming. Je kan deze kaart aanvragen vanaf 7 dagen voor je vertrek tot nog op de dag van je vertrek. Het duurt ongeveer 10 minuten totdat je hem in de mailbox krijgt.

Indien je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, heb je geen visum nodig om naar Curaçao te reizen. Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen op Curaçao verblijft.

Verder moet je een geldige ziektekostenverzekering of reisverzekering hebben die de medische kosten dekt. Daarnaast moet je ook nog beschikken over een hotelbevestiging en in het bezit zijn van bewijs van voldoende financiële middelen. Je hebt enkel een vaccinatiebewijs tegen gele koorts nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied.

Ben je van plan om een auto te huren in Curaçao? Goed nieuws, want voor Curaçao heb je geen internationaal rijbewijs (IRB) nodig. Let wel op, want autoverhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag vooraf de voorwaarden na.

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor Curaçao is januari tot en met juni. Met zon, een frisse wind en nauwelijks regen het hele jaar door heb je niets te klagen. Het orkaanseizoen loopt grofweg van augustus tot en met september, maar de windsnelheden boven het land vallen heel goed mee. De maanden oktober tot en met december zijn wat meer bewolkt, met af en toe een hevige bui. December is eigenlijk de meest regenachtige maand van het jaar op Curaçao.

Geldzaken

In Curaçao betaal je met Antilliaanse Gulden (ANG). Het valutateken van de Antilliaanse gulden is ANƒ. De bankbiljetten zijn beschikbaar in 10, 25, 50 en 100 ANG. Zorg ervoor dat je altijd voldoende kleine coupures op zak hebt, want in kleine winkels of taxi’s kan het verkrijgen van wisselgeld soms een probleem zijn. Verder worden ook Amerikaanse Dollars bijna overal geaccepteerd. Creditcards worden als betaalmiddel redelijk geaccepteerd op Curaçao. In grote winkels en hotels kunt u vaak met een creditcard betalen. Op veel plaatsen zult u niet altijd met een creditcard kunnen betalen, zorg daarom ook voor voldoende contant geld op zak. Indien je een creditcard wilt gebruiken, heb je ook nog een legimitatiebewijs nodig. Daarnaast kunt u ook altijd euro’s meenemen. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Antilliaanse Gulde gelijk aan 0,52 euro (omgekeerd is 1 euro gelijk aan 1,92 Antilliaanse Gulden).

Geld opnemen kan op Curaçao met je pinpas bij de meeste geldautomaten. Zorg er wel voor dat je de instellingen op voorhand wijzigt naar ‘wereldwijd’. Met de meeste bankpassen kan je maximaal 500 euro per dag opnemen, hou hier dus rekening mee. Opgelet: per transactie worden er kosten gerekend dus probeer het aantal transacties zoveel mogelijk te beperken. Geldautomaten staan in vrijwel alle winkelstraten, grote steden (zoals bijvoorbeeld Willemstad) en op het vliegveld. Hou er wel rekening mee dat hoe verder je buiten Willemstad komt, hoe schaarser de pinautomaten worden. De geldautomaat heet in Curaçao ‘Bankomatico’. Hier kan je meestal zowel dollars als Antilliaanse Gulden pinnen. Bij banken en wisselkantoren kan je terecht om geld in te wisselen. Hotels wisselen vaak tegen een ongunstiger koers dan een bank. Bij je bank kan je altijd de transactiekosten navragen. De Antilliaanse Gulden kun je niet altijd in Nederland of op Schiphol afhalen. Je kunt deze vaak enkel in Curaçao afhalen.

Tip: neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld. Het gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan het gebruik van een creditcard. Het is eigenlijk bij bijna elke bestemming aangeraden om zoveel mogelijk met je kaarten te betalen, eventueel wat cash ter plekke met je kaart af te halen en ook altijd nog een ‘reservebedrag’ aan cash in euro’s mee te nemen (bijvoorbeeld 150 tot 200 euro).

In Curaçao is de bevolking eigenlijk redelijk gewend aan fooien. Zo verwachten het kamerpersoneel, tassendragers en gidsen over het algemeen een fooi. Deze fooi zit meestal al bij het restaurant of de hotelrekening inbegrepen. Indien dit niet zo is, is een fooi van 10-15 % gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kan je het bedrag afronden of een fooi geven van 10 %. Afdingen kan over het algemeen enkel in toeristische winkeltjes op de markt. U kunt daar tot 20 % proberen af te dingen als u de prijs te hoog vindt.

Is reizen naar Curaçao duur?

Let erop dat het prijsniveau op Curaçao hoger is dan in Nederland, alleen de prijs van woningen in Curaçao is opmerkelijk lager. Curaçao is dus niet de goedkoopste vakantiebestemming, maar zeker ook niet de duurste. Voor Curaçao kan je best rekenen op een budget van ongeveer 100 euro of meer per dag per persoon. Een studio of appartement kost al snel 40 euro per nacht en een huurauto kan 30 euro per dag kosten. Hierbij moeten dan ook nog eventuele activiteiten bijkomen.

Het is eigenlijk je vliegtuigticket dat de grootste kostenpost zal zijn in je budget voor Curaçao. Vliegtuigtickets schommelen meestal tussen de 800 à 1 000 per persoon of meer. Hierbij is er ook nog een verschil tussen het laagseizoen en hoogseizoen.

Verder zijn ook de kosten voor eten en drinken in Curaçao vrij prijzig. Dit hangt er wel vanaf waar je eet en drinkt. Zo is het logisch dat je op populaire plekken zoals Jan Thiel Beach of het Wilhelminaplein in Willemstad meer betaalt. Hieronder vind je alvast een voorbeeld van de kosten.

 • Lunch in restaurant: € 8
 • Maaltijd in restaurant: tussen € 15 en € 25
 • Maaltijden in budget-restaurants (snacks): € 5 tot € 8
 • Cocktail aan het strand: € 8,50
 • Biertje aan het strand: € 4,30

Er is veel te doen op Curaçao, maar ook de activiteiten en tours zijn niet goedkoop. Enkele voorbeelden van activiteiten en tours:

 • Snorkeltour: vanaf € 75
 • Klein Curaçao boat tour: € 95
 • Quad rijden (6 uur): € 165
 • Punda City Walk: € 25
 • Intro les kitesurfen: € 105
 • Entree Christoffel Park: € 9,85

Je kan ook je Vakantie aan het strand doorbrengen, maar voor sommige stranden moet je wel entree betalen of ben je verplicht een bedje te huren.

Tijdsverschil met Curaçao

Tijdens onze zomertijd is het 6 uur vroeger op Curaçao dan bij ons. In onze wintertijd is het in Curaçao 5 uur vroeger. Curaçao heeft geen zomertijd, maar heeft dat in het verleden wel gedaan. Een rechtstreekse vlucht tussen Amsterdam en Curaçao duurt ongeveer 10 uur.

Hoe boek ik een reis naar Curaçao?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 hotels

Corendon Mangrove Beach
Resort *****

 • Omringd door mangrovebos
 • Direct aan het privé zandstrand
 • Prachtig Aquapark

 

Livingstone Jan Thiel
Resort ****

 • Prachtige, tropische tuin met zwembad
 • Gratis toegang Jan Thiel strand
 • Nederlands management

 

Kunuku Aqua
Resort ****

 • De beste All Inclusive vakantiedeal
 • Prachtig resort in unieke Caribische stijl
 • Ruime 4-kamerappartementen

 

Top 3 excursies

De top 3 van de beste attracties in Curaçao volgens TripAdvisor.

Playa PortoMari

Een strand met wit zand en parasols. Er zijn douches, toiletten, een bar restaurant met een groot terras en duikschool aanwezig. Zeer geschikt om kinderen leuke dag te beleven.
Een fantastisch mooie plek om te snorkelen en te duiken. Een waanzinnig paradijs voor waterliefhebbers die willen genieten van de het unieke dubbele rif. 

Cas Abao Beach

Op het strand van Cas Abou vindt u werkelijk alles wat een strand bieden kan. Een idealistisch wit strand met helder blauw water, waarbij bijna alle faciliteiten aanwezig zijn. Een klein hongertje? Op het strand is een snackbar en een bar voor frisdank, een polar (bier) en lekkere smoothies aanwezig.

Dit strand is ideaal voor kinderen omdat het geleidelijk aan dieper wordt in het water. Er zijn weinig kiezels en ook onder water is er veel zand. Leuk detail; er is op het strand zelfs een speciale zandbak voor de kleintjes. Is het te warm onder de stralende zon? Geniet dan tussen de wuivende palmbomen van de schaduw. 

Kenepa Beach

Kleine Knip is een strand op Curaçao. Het strand wordt door de lokale bevolking ook wel Playa Kenepa Chiki genoemd. De Kleine Knip ligt in het westen van het eiland tussen de plaatsen Westpunt in het noorden en Lagun in het zuiden, op ongeveer 1 uur autorijden van het centrum van de hoofdstad Willemstad.

Snorkel op deze hotspot naast de kustlijn of geniet van de witte zandstranden en het kristalheldere water op het strand zelf.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat