015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Ecuador

Ecuador

Bezoek Ecuador, het op één na kleinste land van Zuid-Amerika. Ecuador ligt vlak onder de evenaar en dankt zijn naam aan deze ligging. Het land heeft een enorme diversiteit aan natuurlandschappen en culturen. Ontdek de Amazone, het hoge Andesgebergte, koloniale steden en de unieke Galapagoseilanden. Verder vind je er vulkanen, bergen met besneeuwde toppen, nevelwouden en tropische stranden.

Het land werd bewoond door de Inca’s, die oorspronkelijk uit Peru kwamen. De Spanjaarden veroverden in 1526 het land, waardoor de koloniale overheersing en onderdrukking duurde tot 1822. Het Spaans-koloniale verleden is overal terug te zien, met gotische pleinen en kerken in steden en dorpen. Bezoek Quito, de hoofdstad van het land die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Je kunt deze stad in tweeën delen, namelijk het koloniale deel en het moderne deel. Bezoek zeker de kathedraal van Quito, Palacio de Gobierno en het uitkijkpunt Cerro Panecillo. Wat je niet mag missen, is het monument ‘La Mitad del Mundo’, precies op de evenaar.

In de cultuur van Ecuador kan je veel aspecten terugvinden van de Inca’s. Veel Indigenas dragen nog traditionele kleurrijke kleding. De oorspronkelijke taal Quechua wordt nog door ongeveer twee miljoen mensen gesproken. Ga naar de markten om de lokale handgemaakte souvenirs te ontdekken.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor reizen naar Ecuador heb je een paspoort nodig dat bij de aankomst in Ecuador nog minimaal zes maanden geldig is. Indien je maximaal 90 dagen verblijft in het land, heb je geen visum nodig. Verder moet je op verzoek van de douane ook nog je retour- of doorreisticket kunnen aantonen.

Beste reisperiode

Voor Ecuador is de beste reisperiode juni tot en met september (het binnenland) en februari tot en met april (Galapagoseilanden). In het binnenland van Ecuador is de warmste en droogste periode van juni tot december. Aan de kust van het land is het de warmste en natste periode van december tot maart. Van januari tot juni zijn er warme, zonnige dagen met zware regenbuien op de Galapagoseilanden.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse dollar. Je kunt het beste je bankpas en contant geld (Amerikaanse dollars) in kleine coupures meenemen (niet meer dan 20 dollar). In de grotere steden kan je geld afhalen met je bankkaart. Zorg er wel voor dat je altijd voldoende cash geld of een kredietkaart bij hebt. Om veiligheidsredenen staat je bankkaart automatisch ingesteld op gebruik binnen Europa. Zorg ervoor dat je dit wijzigt naar wereldwijd voor je op reis vertrekt. Je kan met je kredietkaart terecht in de duurdere zaken, restaurants en hotels. Bij sommige banken kan je ook met je kredietkaart geld ophalen, maar hierbij wordt vaak een commissie berekend. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Amerikaanse Dollar gelijk aan 0,94 Euro. Omgekeerd is 1 Euro gelijk aan 1,07 Amerikaanse Dollar.

Wat kost een reis naar Ecuador?

In vergelijking met omliggende landen is Ecuador iets duurder, maar goed betaalbaar. Een budgetreiziger kan met een budget van 35 à 40 euro per dag zeker reizen. Behalve in Quito, hier zijn de prijzen iets hoger. De meeste budgetreizigers geven ongeveer 55 euro per dag uit. Het kan altijd goedkoper als je in dorms overnacht, maar zeker ook duurder indien je voor luxueuzere accommodaties kiest. Verder hangt het er ook vanaf in welke regio je overnacht. Steden of regio’s zoals Quito, de Galapagoseilanden of Cuenca zijn vaak wat duurder. Buiten een trip naar de Galapagoseilanden, zijn de activiteiten vrij goedkoop in Ecuador. Zo is bijvoorbeeld een ritje in de Devil’s Nose Train (aanrader) te boeken aan ongeveer 25 euro per persoon. Toegangstickets voor musea zoals bijvoorbeeld Ingapirca kosten vaak niet meer dan 5 euro per persoon. Dagtochten naar vulkanen en bergwandelingen zijn dan weer wel iets duurder, hiervoor kan je best rekenen op zo’n 30 à 60 euro per persoon. Hieronder kan je alvast enkele voorbeelden van activiteiten vinden.

  • Dagtrip van Quito naar Otavalo: €60 per persoon
  • Duiken op de Galapagos eilanden: €150 per dag per persoon
  • Quilotoa Loop 4 dagen: €500 tot €800 per persoon

Hoe lang duurt een vlucht naar Ecuador?

Vanuit Amsterdam Schiphol kan je rechtstreeks naar de luchthaven van Quito vliegen. De vlucht duurt dan ongeveer 11 uur. Het vliegveld van Quito heet Aeropuerto Internacional Mariscal Sucre. De afkorting hiervoor is UIO. Vanuit Brussel kan je ook naar Quito vliegen, maar dan meestal met tussenstops in Frankfurt en Bogota. Voor vluchten vanuit Brussel inclusief tussenstops ben je dus gemiddeld 19 uur onderweg.

Tijdsverschil met Ecuador

Wist je dat Ecuador twee tijdzones heeft? Ecuador heeft de Ecuador Time (onder andere Quito en Guayaquil) en de Galapagos Time (de Galapagoseilanden). Als het bij ons zomertijd is, dan is het in Quito 7 uur vroeger, en op de Galapagoseilanden 8 uur vroeger dan bij ons. Wanneer wij in de wintertijd zitten, is het in Quito 6 uur vroeger dan bij ons en op de Galapagoseilanden 7 uur vroeger dan bij ons.

Welke taal spreekt men in Ecuador?

De officiële taal van Ecuador is Spaans. In verschillende provincies zal je ook een mix van dialecten en inheemse talen zoals Quechua horen. De meeste gidsen in Ecuador spreken ook Engels. Maar, in Ecuador is het altijd handig om ook al zelf enkele woorden Spaans te kunnen. Op die manier is het gemakkelijker om contact te maken met de lokale bevolking.

Hoe boek ik een reis naar Ecuador?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Ecuador

De top 3 van de beste attracties in Ecuador.

Cuenca

Verken Cuenca, de mooiste stad van Ecuador. Deze stad is een van de best bewaarde koloniale steden van Zuid-Amerika. Oude gebouwen, de vier rivieren die door de stad stromen, boulevards en groene parken maakten van deze stad een UNESCO-werelderfgoed. Bezoek ook zeker Homero Ortega. In deze fabriek worden de klassieke witte hoeden met zwarte rand gemaakt. De ‘El Sombrero de Paja Toquilla’ (ook wel Panamahoed genoemd), werd duizenden jaren geleden in Ecuador geweven door de Inca’s. Wandel verder door de gezellige straatjes, of bezoek de kathedralen Imaculada Concepción en Sagrario of ga naar een van de fascinerende musea.

Quilotoa

Hou je van lokale markten en wandelen? Bewandel dan zeker de Quilotoa-loop. Dit is een gave cirkelvormige hike over 200 kilometer die start en eindigt in Latacunga, midden in het Andesgebergte. Tijdens deze tocht ga je van dorpje naar dorpje en markt tot markt. Je kan ervoor kiezen deze tocht al wandelend, fietsend of te paard te doen. Bezoek zeker het hoogtepunt van deze tocht: de markt van Saquisili.

Galapagoseilanden

Ben jij een echte natuur- en dierliefhebber? Bezoek dan zeker de Galapagoseilanden, die je op slechts tweeëneenhalf uur vliegen van Quito bereikt. Dit is het grootste fauna-paradijs ter wereld en een echte must do! De Galapagoseilanden ontstonden ruim tien miljoen jaar geleden aan de kust van Ecuador in de Stille Oceaan door vulkaanuitbarstingen. Op deze eilanden vind je veel vulkanen, vogelsoorten, zeeleguanen, zeehonden, reuzenschildpadden, flamingo’s en pinguïns.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat