015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Guatemala

Guatemala

Bienvenido a Guatemala, ofwel welkom op Guatemala! Ga op verkenning in Guatemala, het land dat zowel de natuurliefhebber als de ontdekkingsreiziger weet te bekoren. Ga op verkenning in Guatemala, omgeven door slapende vulkanen, diepblauwe meren, geheimzinnige steden, paleizen, tempels en piramiden. Dit zijn de stille getuigen van het Mayaverleden dat tot op vandaag het land uniek maakt.

Bezoek de unieke sites van Tikal en Aguateca en verken de geheimen van deze bijzondere cultuur. Bezoek ook plaatsen zoals Chichicastenango, San Pedro La Laguna en Santiago Atitlan om de hedendaagse Mayacultuur te beleven. Van de prachtige kleuren van de typische klederdracht over de betoverende lach van de inwoners tot de geuren en smaken van de marktkraampjes. Guatemala heeft het allemaal!

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor Guatemala heb je een internationaal paspoort nodig dat bij de terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Verder moet je ook minstens een lege visumpagina hebben. Indien je maximaal 90 dagen verblijft, heb je geen visum nodig. Heb je een andere nationaliteit dan de Belgische of Nederlandse? Raadpleeg dan best de ambassade voor de juiste reisdocumenten.

Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, moet je online voor je vertrek ook nog een ESTA aanvragen.

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor Guatemala is van november tot en met april. Guatemala kent over het algemeen twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. Het droge seizoen loopt van eind oktober tot en met april. De droogste maanden zijn van december tot en met april. Van mei tot oktober is het regenseizoen, waarbij enkele zware buien vaak ’s nachts of in de middag vallen. Het regent er echter doorgaans nooit de hele dag en de temperaturen zijn nog steeds aangenaam met ook veel zonnige dagen. Tussen september en half oktober valt de meeste regenval, met een kleine kans op tropische stormen.

Geldzaken

Op Guatemala betaal je met de Quetzal (GTQ). Op de kleinere plaatsen vind je meestal een bank (Banrural) waar je cash dollars kunt omwisselen. In de grote steden kan je geld afhalen bij geldautomaten (cajeros automáticos). Houd ermee rekening dat automaten niet altijd werken of gevuld zijn, vooral tijdens de weekends. We raden je ook aan altijd een bedrag aan cash dollars bij te hebben voor het geval een bankautomaat niet zou werken. Let erop dat je de instellingen van je bankkaart op voorhand wijzigt naar ‘wereldwijd’ wanneer je buiten de Europese Unie reist. Zorg ervoor dat je ook altijd voldoende klein geld op zak hebt. Taxichauffeurs, marktkooplui en sommige winkeliers hebben meestal geen wisselgeld. Volgens de huidige wisselkoers is 1 Quetzal gelijk aan 0,12 euro (omgekeerd is 1 euro gelijk aan 8,36 Quetzal).

Hoe lang duurt een vlucht naar Guatemala?

Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger dan bij ons en tijdens onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger dan bij ons.

Tijdsverschil met Guatemala

Indien je vliegt vanuit Amsterdam Schiphol naar Guatemala-Stad, ben je gemiddeld 17 uur onderweg. Tijdens de vlucht maak je ook een tussenstop. Vanuit Eindhoven of Rotterdam kan je ook naar Guatemala-Stad vliegen, maar dan ben je gemiddeld 20 à 21 uur onderweg.

Welke taal spreekt men in Guatemala?

In Guatemala spreekt men Spaans. Daarnaast worden er vele indiaanse talen gesproken. In Guatemala zal je veel verkleinwoorden horen, door het gebruik van de letters –ito achter de woorden. Plaatsnamen worden doorgaans afgekort, of hebben een heel andere naam, wat bij vertrek van bussen voor verwarring kan zorgen. De meest voorkomende zijn: Guate (Guatemala-Stad), Pana (Panajachel), Huehue (Huehuetenango), Chichi  (Chichicastenango) en Xela (Quetzaltenango). Het is in Guatemala zeker handig om al een woordje Spaans te kennen.

Hoe boek ik een reis naar Guatemala?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in Guatemala

De top 3 van de beste attracties in Guatemala.

Tikal

Bezoek Tikal waar je de torenhoge, steile tempels terugvindt die Guatemala’s Mayatrots zijn. Tikal vormt het culturele hoogtepunt van je bezoek aan Guatemala. De tempels liggen verspreid in het tropische oerwoud en tijdens je bezoek waan je je soms even in de films van Indiana Jones. Het geluid van brullende apen rondom maakt de betoverende ervaring compleet. Tikal bestaat uit vele duizenden bouwwerken, monumenten en tempels gebouwd in de kenmerkende Mayastijl: trapvormige piramides met bovenop een kleinere tempel.

Antigua Guatemala

Ga op verkenning in Antigua Guatemala, een populair backpackersplaatsje ten westen van Guatemala-Stad. Deze kleurrijke stad staat bekend om zijn gezellige sfeer en warmhartige bevolking. Je vindt hier enkele prachtige kerken en monumenten terug. Wandel door de geplaveide straten vanwaar je op vele plekken een prachtig uitzicht hebt op de omliggende vulkanen. Met een uitgebreid aanbod aan lekker eten op straat en gezellige restaurantjes, kan je niet anders dan jezelf meteen thuis voelen.

Chichicastenango

Hou jij van markten? Bezoek dan zeker Chichicastenango, ook wel gekend als ‘Chichi’. Dit is dé plek in Guatemala waar je een authentieke Mayamarkt bezoekt. Overal zal je hier handwerken, lekkernijen, sieraden, maskers, kruiden, kleding, stoffen en bloemen vinden. Bezoek ook zeker de Tomás kerk en de kleurrijke begraafplaats. Chichicastenango is een gezellige plaats waar de bevolking je met open armen ontvangt.

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat