015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

IJsland

IJsland

Bezoek het land van vuur en ijs, IJsland, waarbij je tijdens een rondreis beide elementen van dichtbij zal ervaren. IJsland is koud vanbuiten en warm vanbinnen. Waar ondergrondse vulkanen en thermische bronnen borrelen, is het landschap bedekt met gletsjers en een dik pak sneeuw.

Op dit relatief kleine eiland kan je het ene na het andere natuurspektakel spotten zoals betoverende watervallen, de grootste gletsjer van Europa en geisers die kokend water metershoog de lucht in spuwen. Net zoals de landschappen kan ook het weer afwisselend zijn. Zoals men in IJsland zegt: ‘If you don’t like the weather, just wait 5 minutes’. Hier kom je  om te wandelen over zwarte vulkanische stranden, het noorderlicht te zien en te genieten van natuurlijke hotsprings. Bovendien krijg je in IJsland meerdere keren per dag het gevoel dat je op een andere planeet bent beland.

Naast indrukwekkende landschappen en fenomenale natuurverschijnselen, vind je in IJsland ook veel dieren. Zowel op land, in de lucht als in de zee bruist het van leven. Zo vind je er vooral veel vogels zoals papegaaiduikers, jagers en kittiwakes. Naast zeezoogdieren, zoals zeehonden, walvissen en dolfijnen, vind je er meer dan 300 soorten vissen. Ook op het land leven er naast poolvossen andere dieren zoals konijnen, nertsen en rendieren. Soms komen ook ijsberen het land bezoeken, reizend op dobberende ijsbergen uit Groenland.

Veelgestelde vragen

Benodigde reisdocumenten

Voor reizen naar IJsland heb je een geldige identiteitskaart of paspoort nodig dat bij de terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is. Indien je voor minder dan 3 maanden naar IJsland reist, heb je geen visum nodig.

Beste reisperiode

Zomer

De beste reisperiode voor een rondreis door IJsland is tijdens de maanden juni, juli en augustus. Tijdens deze maanden heb je de meeste kans op heldere, zonnige dagen. Maar ook de rest van het jaar kan je goed naar IJsland reizen. Een ander voordeel van reizen in de zomer is dat de hooglandroutes, zoals de Kjölur en de Sprengisandur, alleen in juli en augustus open zijn. De overige maanden van het jaar zijn deze wegen onbegaanbaar. Indien je iets meer rust zoekt, dan raden we je aan om tijdens het voor- en najaar te reizen. Om het noorderlicht te zien, is de winter de beste periode, maar tegelijk ook de koudste.

Het voor- en najaar

Naast de zomermaanden, zijn ook de maanden mei en september ideaal om naar IJsland te reizen. Ondanks dat in het binnenland niet alle wegen geopend zijn en sommige hotels nog dicht zijn, kan je via de ringweg makkelijk het land rond. In oktober kan je zonder 4 x 4 wagen alleen een rondje Zuid-IJsland maken. Tijdens deze maanden betaal je bovendien ook een stuk minder voor de overnachtingen, en is het rustiger bij de grote attracties.

Winter

Als je het noorderlicht wenst te zien, is de winter, tussen oktober en maart de beste reistijd. Tijdens de winter zijn de nachten namelijk langer en de kou zorgt dan voor minder damp, waardoor de lucht helder is. Het noorderlicht is alsnog een natuurverschijnsel, waarddoor je ook in de wintermaanden geen garantie hebt dat je het zou kunnen zien.

Geldzaken

In IJsland betaal je met de IJslandse Króna (ISK). De prijzen voor levensmiddelen en benzine liggen in IJsland een stuk hoger dan in België, omdat veel dingen moeten geïmporteerd worden. Bij de IJslandse banken, wisselkantoren of op de luchthaven kan je terecht om contante euro’s te wisselen. Vanwege de hoge kosten is het niet aan te raden om al in Nederland of België IJslandse kronen aan te schaffen. Kredietkaarten worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken. Daarnaast aanvaarden veel hotels, winkels, restaurants en taxichauffeurs ook euro’s. In IJsland is het leven gemiddeld duurder dan in België. Volgens de huidige wisselkoers komt 1 IJslandse Kroon overeen met 0,0065 euro (omgekeerd komt 1 euro overeen met 153,29 IJslandse Kroon).

Hoe lang duurt een vlucht naar IJsland?

Directe vluchten van Brussel naar IJsland duren gemiddeld 3 uur en 25 minuten indien je naar de luchthaven van Reykjavik vliegt.

Tijdsverschil met IJsland

IJsland kent geen zomer- of wintertijd. In de winter is het er 1 uur vroeger dan bij ons en in de zomer is het er 2 uur vroeger. Gemiddeld heeft IJsland net zoveel daglicht als België. De verschillen over de diverse maanden zijn echter groot. Van november tot en met februari zijn de dagen in IJsland het kortst: het wordt dan ’s morgens pas laat licht en de zonsondergang is iets eerder dan in Nederland en België. De zon schijnt maar 4,5 uur in IJsland in de maand januari. Van mei tot en met september zijn de dagen in IJsland juist veel langer. In de maand juli is het in IJsland het langst licht, wel 20,5 uur.

Welke taal spreekt men in IJsland?

Op IJsland spreekt men IJslands, een taal die verwant is aan het oud-Noors. Deze taal is door de Vikingen meegebracht naar IJsland. Op IJsland kan je ook terecht met Engels, al is het altijd wel handig om al enkele woorden IJslands te kunnen.

Hoe boek ik een reis naar IJsland?

Neem contact op met onze reisconsulenten. Wij helpen u graag verder!

Top 3 excursies in IJsland

De top 3 van de beste attracties in IJsland.

Fjaðrárgljúfur kloof

Bezoek de Fjaðrárgljúfur kloof, een kloof van 2 kilometer lang en 100 meter hoog. Ongeveer 9 000 jaar geleden, aan het eind van de laatste ijstijd ontstond deze kloof toen de ijskap zich terugtrok en de huidige kloof verder uitschuurde. Deze kloof is vooral zo indrukwekkend en mooi door de groene kleuren. De natuurlijke plateaus aan beide kanten van de kloof geven een beeld van het vroegere waterpeil en de oorspronkelijke locatie van het meer.

Skógafoss waterval

Hou je van watervallen? Bezoek dan zeker de Skógafoss waterval, die met zijn 60 meter hoogte en 25 meter breedte een van de mooiste watervallen van IJsland is. Net zoals bij andere watervallen in deze streek, valt het water naar beneden op de voormalige kustlijn. Tijdens de laatste ijstijd trok deze zich terug doordat de grondlagen in de regio omhoog werden gedrukt. Wist je dat deze waterval ook aan de oorsprong ligt van de legende over regenbogen en goudpotten?

Dyrhólaey

Dyrhólaey, het “eiland met een sleutelgat”, is een klif van ongeveer 120 meter hoog. Deze klif heeft een groot gat in de vorm van een sleutelgat waardoor het zeewater er vrij kan doorstromen. Vanaf deze klif heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Wist je dat deze plek in de lente en zomer een gekende broedplaats is van papegaaiduikers?

Reisplannen? Wij hebben zeker iets voor jou!

Strandvakanties

Rondreizen

Roadtrips

Groepsreizen

Citytrips

Familievakanties

Autovakanties

Cruises

Jeugdvakanties

Reizen op maat