015 690 900 03 291 17 15 info@hetreishuis.be

Op reis gaan met het vliegtuig na Covid-19

Het Reishuis»Nieuws»Op reis gaan met het vliegtuig na Covid-19

Op reis gaan met het vliegtuig na Covid-19
#corona gaat nooit nog hetzelfde zijn. Wat wordt het nieuwe normaal?

Ja, de grenzen gaan één voor één terug open, maar het is nog steeds vingerdik kijken hoe de toekomst er gaat uitzien. Gaan we terug onbezorgd naar alle landen kunnen reizen? Gaan we meer met de auto reizen ipv met het vliegtuig? Worden vakanties dichtbij huis de nieuwe trend? Komt er een tweede lockdown én wordt dan heel de wereld weer stil gelegd? Allemaal vragen waar we op dit moment nog geen antwoord op hebben.

Maar we zitten als mensen niet stil, we zijn creatief en we moeten vooruit. Onze kracht. Sinds vorige week is er alvast een Europees protocol klaar voor toekomstige vliegtuigreizen. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een reeds een reeks maatregelen opgesteld. Dit zijn aanvullende maatregelen bovenop de basisvoorschriften die iedereen ondertussen reeds kent.

Wordt dit onze nieuwe normaal als we met het vliegtuig op reis gaan?

Aankomst en vertrek op de luchthaven

Iedereen die op reis is geweest (of het nu lang of kort is) kijkt uit naar het moment dat ze terug landen en uitkijken naar hun geliefde (die meestal aan de aankomst hal staat te wachten) om een dikke knuffel te geven. Voorlopig gaan we dit niet meer kunnen doen, de terminals zullen enkel nog toegankelijk zijn voor passagiers. Je geliefde die je komt uitzwaaien of niet kan wachten om je terug in zijn/haar armen te sluiten mogen het gebouw niet meer binnen. Er worden uitzonderingen gemaakt voor personen die assistentie vereisen (personen die slecht te been zijn, minderjarige kinderen, enz…)

In de luchthaven

Het dragen van mondmaskers zal sterk aanbevolen worden in de luchthaven, op het vliegtuig word dit verplicht. Tijdens security check zal je het mondmasker moeten afzetten, net zoals het afdoen van je hoofddeksel en/of bril.

Temperatuurmetingen zullen meer en meer de dagelijkse norm worden op een luchthaven. Dit zal bij voorkeur gebeuren voor de check-in of bagage drop-off. Heb je een verhoogde temperatuur dan zullen er aparte en veilige ruimtes voorzien worden voor verder onderzoek. Passagiers kunnen geweigerd worden als er een grondig vermoeden bestaat van een besmetting.

Er zal zoveel mogelijk digitaal gebeuren. Bij voorkeur digitaal inchecken via online check-in of de self check-in op de luchthaven. Vanaf nu zullen reizigers ook verplicht worden om een Covid-19 verklaring te ondertekenen voor het inchecken.

Aan boord gaan en op het vliegtuig

Er zal worden gevraagd om zo weinig mogelijk handbagage mee te nemen. Bij het boarden kan er ook gevraagd worden om nogmaals de handen te ontsmetten en/of over een desinfecterende mat te lopen.

Mondmaskers worden verplicht aan boord van het vliegtuig. Deze dienen minstens om de 4u vervangen te worden of meteen na contaminatie. Je dient zelf over voldoende mondmaskers te beschikken om je hele reis te overbruggen.

Rondlopen in het vliegtuig moet vermeden worden, alsook het aanschuiven bij de toiletten. Luchtvaartmaatschappijen zullen de luchtcirculatie moeten herbekijken zodat er voldoende verse buitenlucht aangevoerd wordt waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale filters die alle minuscule deeltjes tegenhouden.

De service tussen crew en passagier zal tot een minimum herleid worden. Duty-free shopping zal tijdelijk afgeschaft worden en er komt een minimale service voor eten en drankjes.

Eens je op het vliegtuig hebt plaats genomen blijf je daar ook zitten, snel even wisselen van plaats of rij om over meerdere stoelen te kunnen beschikken zal niet meer worden toegelaten. Passagiers dienen ten alle tijden rekening te houden met afstand houden, enkel als de vlucht is volgeboekt zal iedereen naast elkaar zitten.

Van boord gaan

Vliegtuig staat geparkeerd, lampjes van de seatbelt gaan uit en bam iedereen staat tegelijk recht om zo snel mogelijk uit dat vliegtuig te zijn. Ook dat is verleden tijd! Het van boord gaan zal veel gestructureerder moeten verlopen dan dat we gewoon zijn. Per rij zal er aangegeven worden wie kan rechtstaan, zijn bagage kan nemen en kan uitstappen. Bij gebruik van bussen zullen er minder mensen per bus toegelaten worden.

Eens terug in de luchthaven gelden dezelfde regels als hierboven opgesomd. Per overheid/land kunnen er nog bijkomende regels opgelegd worden, informeer je hierover zeker voor je vertrekt! De basisregels blijven natuurlijk ook nog altijd van kracht, social distancing, handhygiëne, ed.

Wordt dit onze nieuwe normaal als we met het vliegtuig op reis gaan?

‘De wereld gaat er nooit nog hetzelfde uitzien!’ Een uitspraak die we vandaag vaak horen. De luchtvaart sector heeft in het verleden al veel situaties meegemaakt. Denk maar aan de aanslagen van 9/11, de vliegreizen kregen toen ook zware klappen. Ze moesten zich opnieuw uitvinden en zeer strengere veiligheidsmaatregelen invoeren. Iets wat toen ook ongezien en als abnormaal werd beschouwd. Ondertussen vinden we deze maatregelen normaal, sterker nog, dit hoort nu eenmaal bij het op reis gaan met een vliegtuig.  Ook dit gaat weer aanpassen zijn én zeker in de begin fase als abnormaal beschouwd worden, maar als we denken aan reizen binnen bv 5 jaar, is dit het nieuwe normaal!

Meer en uitgebreide informatie over het de nieuwe richtlijnen vindt je terug in het pdf document via https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/EASA-ECDC_COVID-19_Operational-guidelines-for-management-of-passengers.pdf